natuur de weiden onderhoud

Eerste Kamer akkoord met stikstofwet

Datum: 12 maart 2021
Laatst bijgewerkt: 12 maart 2021
Door:
De Eerste Kamer is op 9 maart akkoord gegaan met de stikstofwet zoals voorgesteld door minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) Carola Schouten. Deze wet moet ervoor zorgen dat de stikstofuitstoot en -neerslag omlaag gaat en de natuur in Nederland sterker wordt. Met de verlaging van de stikstofuitstoot waar de overheid op inzet moet het doel om in 2030 met de helft van de Natura 2000-gebieden onder de kritische depositiewaarde (KDW) te zitten behaald worden.

Om de uitwerking van de wet te monitoren, en waar nodig bij te sturen, wordt het effect van de bronmaatregelen om de stikstofuitstoot te verlagen jaarlijks getoetst. Het herstel van de natuur in Nederland wordt elke twee jaar getoetst. In de wet is ook vastgelegd dat PAS-meldingen en meldingsvrije activiteiten gelegaliseerd worden. Maatregelen om de stikstofuitstoot in specifieke gebieden te verlagen worden opgenomen in een provinciaal gebiedsplan.

Ondersteuning
In de stikstofwet ligt besloten dat er tot 2030 bijna drie miljard euro beschikbaar is voor natuurherstel en -versterking en circa twee miljard euro voor maatregelen. Volgens de overheid kan elke sector die een bijdrage levert aan het verminderen van de stikstofuitstoot rekenen op financiële ondersteuning.

Landbouw
De overheid zet in op landbouw met zo min mogelijk emissies. Hiervoor komen er middelen vrij om te investeren in betere mestaanwending, duurzame stallen en minder eiwit in veevoer. Er komt een Omschakelprogramma duurzame landbouw van 175 miljoen euro om ondernemers in de agrarische sector te helpen deze stappen te zetten. Voor boeren die vrijwillig willen stoppen komt ook geld beschikbaar.

Bouw
Het wetsvoorstel bevat een gedeeltelijke vrijstelling van de natuurvergunningsplicht voor de bouwsector. Deze vrijstelling geldt voor bouwactiviteiten in de bouw-, aanleg- en sloopfase, waarin emissies tijdelijk en beperkt zijn. Deze vrijstelling moet de vergunningenverlening makkelijker maken voor aanleg- en bouwprojecten. Om deze vrijstelling mogelijk te maken reserveert het kabinet tot 2030 500 miljoen euro voor stikstofreductie in de bouw en 500 miljoen euro voor aanvullende maatregelen binnen of buiten de bouw.

Werk- en voertuigen
Het Rijk gaat afspraken maken met de bouwsector over de stikstofreductie en bijbehorende maatregelen gericht op emissiearme werk- en voertuigen. Deze maatregelen worden onderdeel van de structurele aanpak stikstof. De vrijstellingen voor de bouw worden periodiek gemonitord, waardoor kan worden bijgestuurd wanneer het Rijk of Den Haag dit nodig acht.