Pum Enthoven, scania, laden, zand, kraan

Eerste 44 miljoen om grond- weg- en waterbouw te helpen

Datum: 26 juni 2020
Laatst bijgewerkt: 26 juni 2020
Door: Herma van den Pol
Minister Van Nieuwenhuizen, Infrastructuur en Waterstaat, heeft de eerste 44 miljoen euro beschikbaar gesteld om bouwwerkzaamheden te versnellen. Daarmee geeft de minister gehoor aan de afspraak met de sector om werkzaamheden vooruit te halen.

Ruim 44 miljoen euro komt er via een eerste pakket beschikbaar om bouwwerkzaamheden te versnellen. "Het gaat dan met name om onderhoudswerkzaamheden aan de Nederlandse infrastructuur, zoals het versneld uitvoeren van asfaltwerkzaamheden, onderhoud en renovatie aan sluizen, tunnels of bruggen of werk voor de kustlijnzorg." Het is vooral werk voor grote aannemers, maar ook dat kan helpen te voorkomen dat er te weinig werk overblijft, doordat er dan minder concurrentie ontstaat op de overblijvende werkzaamheden.

Ook wordt er werk naar voren gehaald. Zo komt de aanleg voor een innovatieve rijstrook en verzorgingsplaats tussen Tilburg en Eindhoven eerder op de markt. Een andere aanbesteding die sneller gaat plaatsvinden is die van de verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en Azelo.

Met deze stap geeft de minister gehoor aan de oproep van brancheverenigingen, waaronder Cumela, om de sector te helpen. Die oproep werd gedaan in de vorm van het aanbieden van een versnellingsplan. 

Extra geld gevraagd
Naast de aanleg van nieuwe infrastructuur zijn er ook grote investeringen nodig voor onderhoud, vervanging en renovatie van bestaande (vaar- en spoor)wegen, bruggen, viaducten, tunnels, waterkeringen en sluizen. Dat heeft onder meer te maken met de toename van het verkeer en voertuigen die steeds zwaarder worden. Daarvoor trekt Rijkswaterstaat de komende twee jaar 265 miljoen euro extra uit en ProRail 151 miljoen euro extra voor onderhoud. 

Ook in de periode na 2021 blijven beide partijen flink investeren in onderhoud en renovatie, wat ook blijkt uit de gereserveerde gelden en de vraag om 3 miljard euro extra voor de periode 2022-2034.