Thema - Stikstof

Duidelijkheid nodig over stikstofcijfers

Datum: 20 februari 2020
Laatst bijgewerkt: 6 maart 2020
Door: Maurice Steinbusch
Wij vinden het van belang dat er duidelijkheid komt over de cijfers die bij het maken van stikstofbeleid gebruikt worden. Pas wanneer we het eens worden over de cijfers ontstaat er namelijk draagvlak vanuit de diverse sectoren voor eventuele maatregelen.

Voor ons was dit de reden om over te gaan tot het doneren van geld aan de campagne van Stichting Mesdag-Zuivelfonds NLTO. Zij gaan dit gebruiken voor een grote mediacampagne om de resultaten van de analyse van de stikstofcijfers van het RIVM onder de aandacht te brengen.


Wil je meer weten over de campagne waaraan wij hebben gedoneerd? Kijk dan voor meer achtergrondinformatie op de website van Stichting Mesdag-Zuivelfonds.

Waarom deze campagne?
De rekenmodellen onder het stikstofbeleid leiden al decennialang tot veel discussie in de agrarische wereld. De modeluitkomsten matchen namelijk onvoldoende met de metingen. Om helderheid te krijgen in deze problematiek, liet het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) al meerdere malen een ‘review’ uitvoeren over het model. Tijdens deze onderzoeken werd echter niet onder de motorkap van het model gekeken.

Mesdag Zuivelfonds heeft onderzoek geïnitieerd waarbij daadwerkelijk onder de motorkap van het RIVM-rekenmodel wordt gekeken. Daarbij werden de datastromen gevolgd tot in de natuur en op het erf/terrein van stikstof uitstotende bedrijven. Dit werd mogelijk doordat het RIVM haar rekenmodel en bijbehorende emissiedata beschikbaar heeft gesteld.

Wat wordt er gedaan met de donaties?
De donaties worden ingezet voor een mediacampagne in de vorm van advertenties in landelijke dagbladen en radiospotjes, houd de website van Stichting Mesdag-Zuivelfonds goed in de gaten.