Kenteken

Doorgeven registratie (land)bouwvoertuig aan verzekeraar verplicht

Datum: 18 december 2020
Laatst bijgewerkt: 19 januari 2021
Door: Sil Biesbroek
Wanneer je na registratie van een (land)bouwvoertuig het kentekenbewijs hebt ontvangen van de RDW moet je direct aansluitend het kenteken doorgeven aan je verzekeraar. De RDW verplicht verzekeraars namelijk om binnen 28 dagen na registratie, het polisnummer, het kenteken, de meldcode en de begindatum tenaamstelling van je geregistreerde (land)bouwvoertuig aan te melden. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden als je aan de slag gaat met de registratie van je (land)bouwvoertuigen.

Registratieplicht
Vanaf 1 januari 2021 geldt er een registratieplicht voor de meeste (land)bouwvoertuigen die op de openbare weg rijden. Het registreren van nieuwe (land)bouwvoertuigen wordt door de leverancier gedaan en bestaat uit het inschrijven en tenaamstellen van het voertuig in het kentekenregister bij de RDW. Bestaande (land)bouwvoertuigen kunnen gedurende heel 2021 (de zogenaamde conversieperiode) administratief worden geregistreerd door de voertuigeigenaar. Administratief wil zeggen dat het voertuig niet hoeft te worden gekeurd of geschouwd door de RDW.

Waarschuwingsbrief
Als een geregistreerd (land)bouwvoertuig niet binnen 28 dagen na datum tenaamstelling wordt aangemeld door de verzekeraar bij de RDW ontvangt de eigenaar van het voertuig of de kentekenhouder een waarschuwingsbrief waarin staat dat er niet aan de verzekeringsplicht is voldaan. Het RDW verzoekt in deze brief dan om contact op te nemen met je verzekeraar. Houd er rekening mee dat je verzekeraar ook tijd nodig heeft om de kentekengegevens administratief te verwerken.

Openbare weg
De RDW voert zelf geen controles uit op de openbare weg, maar wanneer een eigenaar of kentekenhouder van een (land)bouwvoertuig niet voldoet aan de verzekeringsplicht en wel een kentekenbewijs heeft geregistreerd is het verboden om met dit voertuig op de openbare weg te rijden. Als je dit toch doet en je staande wordt gehouden door politie kan dit een boete tot gevolg hebben.

In dit artikel lees je hoe je een (land)bouwvoertuig kan registreren.