mestmonster nemen

Digitale mestbon opnieuw uitgesteld

Datum: 20 oktober 2021
Laatst bijgewerkt: 16 november 2022
Door: Hans Verkerk
Minister Schouten heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat het niet lukt om het digitale VDM (rVDM) al deze winter in te voeren. Ze streeft er nu naar om de invoering volgend jaar helemaal gereed te hebben en per 1 januari 2023 verplicht te stellen.

Het overstappen van de papieren VDM’s naar een geheel digitaal systeem is een grote systeemverandering. Veel controles die nu achteraf plaatsvinden, zullen bij het rVDM, de zogenaamde digitale mestbon, vooraf worden gedaan. Bijvoorbeeld de registratienummers van het laad- en losadres.

Zowel de sector als het ministerie hechten heel erg aan een zeer goede test, schaduwdraai en pilotperiode voor het systeem definitief wordt ingevoerd. Er wordt momenteel hard gewerkt aan het zo praktisch en werkbaar mogelijk maken van de systemen.

Na de aanwendingspiek komend voorjaar is een brede pilot gepland, waarbij bedrijven met het nieuwe systeem kunnen gaan werken. Daarna is er een periode waarin leerervaringen nog omgezet kunnen worden in oplossingen. Als dat allemaal tijdig lukt en werkend is,zal het het nieuwe rVDM in de winter 2022/2023 ingevoerd worden en als alles lukt vanaf 1 januari 2023 verplicht zijn.

Meer in Grondig 9

In Grondig 9 wordt uitgebreid ingegaan op de ontwikkelingen rondom de digitale VDM. Wat gebeurde er in 2021? Maar nog belangrijker wat gaat er de komende maanden gebeuren?