bedieningsarm zonder scherm

Diefstal bedieningsschermen stijgt

Datum: 3 juni 2020
Laatst bijgewerkt: 3 juni 2020
Door: Toon van der Stok
Tientallen machines hebben dit voorjaar al weer kortere of langere tijd stil gestaan door diefstal van gps-systemen of wat een nieuwe trend lijkt; de bedieningsschermen. Afgelopen week was het weer raak bij een aantal bedrijven in het oosten van het land waardoor machines soms dagenlang stil staan.

Sinds begin januari zijn bij Cumela al weer meer dan 30 meldingen binnen gekomen van diefstal van gps-systemen en bedieningsschermen. Vooral dit laatste lijkt een toenemende trend bij het dievengilde. Nu bedrijven zich bewust zijn van de gevaren van diefstal van gps-systemen en deze achter slot en grendel opbergen, worden bedieningsschermen ontvreemd. Afgelopen weekend was het raak bij loonbedrijf Grefelman in Luttenberg. Daar werden van 4 New Holland tractoren en een Vervaet trike de schermen gestolen. Goed voor een directe schade van 20.000 euro, maar ook voor een vervolgschade van 4000 euro per dag dat de machines stil staan.

Het frustrerende hiervan is dat hier nauwelijks maatregelen tegen te nemen zijn weet Gerwin Otten van Cumela. “gps-bollen en bijbehorende apparatuur kun je nog achter slot en grendel opbergen, maar bedieningsschermen zijn een onderdeel van de armleuning en dus niet te verwijderen.”

Bij Grefelman stond wel een hek voor het erf en hingen er beveiligingscamera’s, maar ook dit bleek onvoldoende bescherming te geven. Gerwin Otten, binnen Cumela belast met veiligheid en preventie roept daarom op, om vooral waakzaam te blijven en verdachte voertuigbewegingen te blijven volgen en eventueel te melden. “We hebben nog steeds overleg met de politie om hier aandacht voor te vragen. Maar beveiligen in het buitengebied blijft lastig. Meld verdachte voertuigbeweging daarom altijd.”