Ordner

Coronavirus: uitbreiding noodpakket

Datum: 8 april 2020
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Jacqueline Tuinenga
Het kabinet heeft op 7 april per brief een aantal uitbreidingen op het maatregelenpakket ter ondersteuning van ondernemers bekendgemaakt. Dat is goed nieuws, al moet ook bij een aantal van deze maatregelen blijken of ze in de praktijk voldoende ondersteuning bieden.

Let op: het bericht over TOGS hier onder is per 30 april 2020 aangevuld.

Garantie kredietverzekeringen

Het ministerie van Financiën werkt aan een staatsgarantie op kredietverzekeringen voor het hele jaar 2020. De garantie moet snel in werking treden om te voorkomen dat kredietverzekeraars genoodzaakt zijn op korte termijn hun limieten terug te brengen. Het gaat om een bedrag van circa 12 miljard euro (op een totaal van 110 miljard aan kredietlimieten uitgegeven door Nederlandse kredietverzekeraars). De details worden nog uitgewerkt. Ook moet voor deze maatregel goedkeuring worden verkregen van de Europese Commissie.

Verruiming garantie kredieten
De door VNO-NCW bekritiseerde provisie die ondernemers voor de BMKB moeten betalen wordt gehalveerd (van 3,9 naar 2 procent). Het garantiebudget van de BMKB wordt verhoogd van 765 miljoen naar 1,5 miljard euro.
De garantieregeling voor grotere kredieten tot 150 miljoen euro (GO/c-regeling) wordt verruimd. De overheid staat vanaf nu garant voor een hoger percentage. Dat was 50 procent, het wordt 90 procent voor mkb-bedrijven met omzet tot 50 miljoen en 80 procent voor bedrijven met omzet vanaf 50 miljoen.

Uitbreiding tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren, TOGS (let op: lees de aanvulling per 30 april 2020) 
EZK breidt de TOGS uit naar meer sectoren die die door de coronacrisis worden getroffen. Daarnaast wordt voorzien in een aanvulling met een aantal sectoren (verdeeld in drie modules) waarvan aannemelijk is dat ook zij door de kabinetsmaatregelen zijn getroffen zoals kampeerterreinen, monumentenzorg, vervoer per taxi, dierentuinen en fysiotherapeuten.
Het kabinet houdt wel vast aan het systeem op basis van SBI-codes. Hierdoor zijn er nog altijd ondernemers die niet voor de regeling in aanmerking komen. Wel kunnen ondernemers nu ook eenvoudiger bezwaar maken bij RVO als ze menen onder een verkeerde SBI code geregistreerd te zijn
De verwachting is dat met de uitbreiding een bedrag van circa 1 miljard euro is gemoeid. RVO streeft ernaar om aanvragen van aanvullende sectoren vanaf woensdag 15 april mogelijk te maken. Zie in onderstaande download de nieuwe lijst SBI-codes. Er zijn een aantal codes die mogelijk ook in onze sector voorkomen zoals 47762 tuincentra en 77399 verhuur en lease van overige machines en werktuigen. Kijk dus goed met welke sbi code je staat geregistreerd bij de Kamer van Koophandel.

Het gaat om de hoofdactiviteit van je onderneming. Dit is eenvoudig te controleren via de volgende link: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19/vastgestelde-sbi-codes#block-agnl-kvk-api-kvk-block

Aanvulling per 30 april 2020:
Ondernemers kunnen nu ook aanspraak maken op de (TOGS) op basis van hun in het Handelsregister geregistreerde nevenactiviteit. Dit geldt voor ondernemers die geen aanspraak kunnen maken op de regeling met op basis van hun hoofdactiviteit. Een vereiste is wel dat ondernemers puur op basis van die nevenactiviteit aan de voorwaarden van de regeling voldoen. Inmiddels heeft een kwart van het bedrijfsleven een belastingvrije gift van 4.000 euro gekregen.

Jonge en snelgroeiende bedrijven
Er komen extra financieringsmogelijkheden (€100 miljoen) via de regionale investeringsmaatschappijen (ROM’s) en Invest-NL. Deze middelen zijn bedoeld voor jonge, startende en snelgroeiende bedrijven die in de problemen dreigen te komen, doordat zij bijvoorbeeld buiten sommige regelingen vallen en nog weinig reserves hebben.