Kilveren onder stoffige omstandigheden

Coronavirus: stof, ventilatie en wisselen chauffeur

Datum: 30 april 2020
Laatst bijgewerkt: 4 mei 2020
Door: Jacqueline Tuinenga
Vanwege stofvorming op droge werklocaties staat in veel machines het ventilatiesysteem op recirculatie. Kan deze instelling een extra risico geven op besmetting bij wisseling van machinist?

Bij droge en stoffige omstandigheden is het goed om ramen en deuren gesloten te houden om daarmee het schadelijke kwartsstof afkomstig van droge grond buiten de cabine houden. Een andere methode die veel gebruikt wordt is het klimaatsysteem in de machine op recirculeren zetten (er komt dan geen lucht van buitenaf in de cabine).

Het is mogelijk dat, indien een medewerker besmet is met het coronavirus, het virus binnen de cabine aanwezig blijft. 
Bij het wisselen van machinist/chauffeur is het daarom niet ondenkbaar dat zij elkaar besmetten. 

Is recirculatie van het klimaatsysteem verstandig in het kader het onderling besmetten?
Is recirculatie echt nodig om het stof buiten de cabine te houden? Zet het klimaatsysteem bij voorkeur niet op recirculeren. 

Er zijn meerdere andere maatregelen denkbaar om het stof buiten te houden én de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. 

  1. Zet bij stoffige werkzaamheden machines in voorzien van een overdruksysteem met een P3 stoffilter.
  2. Houd ramen en deuren gesloten.
  3. Ga na of het wisselen van machinist/chauffeur echt noodzakelijk is. Voorkom wisselen zoveel mogelijk.
  4. Zet, indien mogelijk, meerdere machines in.
  5. Medewerkers die last hebben van verkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts blijven thuis. Behalve als zij een cruciaal beroep uitoefenen.
  6. Moet er toch een afwisseling van machinisten / chauffeurs op een machine plaatsvinden? Zet ramen en deuren open bij het verlaten van de machine. Haal, indien nodig, het klimaatsysteem van recirculatie af en laat vervolgens de cabine 15 minuten ventileren.
  7. Ontsmet de binnenkant van de cabine. Denk hierbij aan de contactsleutel, hendels, stuurwiel en overige bedieningsknoppen.