Ordner

Coronavirus: Steunmaatregelen

Datum: 18 maart 2020
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Jacqueline Tuinenga
Het kabinet komt met een heel pakket aan maatregelen om het bedrijfsleven te helpen. We zetten ze voor je op een rij.

Dit artikel in 1 minuut

Dinsdag 17 maart maakten de ministers Koolmees, Hoekstra en Wiebes bekend met een heel pakket aan maatregelen te komen voor het bedrijfsleven. Wat voor maatregelen zijn dat? 

  1. Instellen tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW))
  2. Extra ondersteuning zelfstandig ondernemers
  3. Versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes 
  4. Verruiming regeling Garantie Ondernemersfinanciering (GO-regeling)
  5. Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits 
  6. Tijdelijk borgstelling voor land- en tuinbouwbedrijven 
  7. Overleggen over toeristenbelasting (Rijk/gemeenten) en cultuursector
  8. Compensatieregeling getroffen sectoren via noodloket
  9. Waar kunnen ondernemers terecht?

1. Instellen tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten
Een ondernemer die omzetverlies verwacht (minimaal twintig procent) kan bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen (maximaal negentig procent van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies). UWV zal een voorschot verstrekken van tachtig procent van de gevraagde tegemoetkoming. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel blijven doorbetalen. Voorwaarde is dat er geen personeel ontslagen mag worden om bedrijfseconomische redenen in de subsidieperiode.

Deze tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) wordt zo spoedig mogelijk opengesteld en is de vervanger van de huidige regeling werktijdverkorting. Hiervoor kunnen bij SZW per direct geen nieuwe aanvragen meer voor worden ingediend. Aanvragen die al zijn gedaan, maar nog niet afgehandeld, zullen worden afgehandeld in de nieuwe regeling. Ondernemers kunnen de tegemoetkoming aanvragen voor een omzetdaling vanaf 1 maart.

Dit is een verruiming van de regeling Werktijdverkorting. Nu wordt er negentig procent van de loonsom voor een periode van drie maanden vergoed en vallen dus ook oproepkrachten en arbeidsovereenkomsten bepaalde tijd onder de regeling. Omdat de regeling ingaat per 1 maart, ongeacht de datum van de aanvraag, is de regeling niet meer afhankelijk van computersystemen.

Een andere verruiming is dat deze nieuwe regeling niet alleen geld voor Corona, maar ook voor andere omstandigheden waardoor omzetverlies is ontstaan, zoals stikstof of PFAS. Voorwaarde is dat de werkgever het loon doorbetaalt. Voordeel voor de werknemers is dat hun ww-rechten niet worden gebruikt. Voordeel voor de werkgever is daardoor dat ook voor werknemers die nog geen ww-rechten hadden opgebouwd ook een vergoeding wordt gegeven.

Meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ww-uitkering/vraag-en-antwoord/aanvragen-werktijdverkorting-en-ww-uitkering-personeel

Lees hier de laatste stand van zaken rond de NOW

2. Extra ondersteuning zelfstandig ondernemers
Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten. Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald. Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage. De exacte inhoud van deze regeling komt op een later moment.

3. Versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes
Getroffen ondernemers kunnen eenvoudiger uitstel van belasting aanvragen. De Belastingdienst stopt de invorderingen dan direct. Dit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald. Het is bovendien niet nodig meteen bewijsmateriaal mee te sturen. Daar krijgt de ondernemer langer de tijd voor.

De invorderingsrente die normaal gesproken ingaat na het verstrijken van de betalingstermijn wordt tijdelijk verlaagd van vier procent naar bijna nul procent. Dit geldt voor alle belastingschulden. Ook het tarief van de belastingrente gaat tijdelijk naar bijna nul procent. Deze verlaging gaat gelden voor alle belastingen waarop een belastingrente toegepast wordt. Het kabinet zal de belastingrente zo snel mogelijk aanpassen.

Je kunt bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Dit doe je nadat je een aanslag hebt ontvangen. Je moet een verklaring van een derde deskundige opsturen, binnen twee weken nadat je uitstel hebt aangevraagd. Een derde deskundige is bijvoorbeeld een externe consultant of financier, een brancheorganisatie of je eigen accountant. Uit de verklaring moet duidelijk blijken dat:

  • Er sprake is van bestaande betalingsproblemen
  • De betalingsproblemen van tijdelijke aard zijn als gevolg van het coronavirus
  • De onderneming levensvatbaar is.

Het verzoek om uitstel (en de klaring van de deskundige) moet naar de Belastingdienst, Postbus 100, 6400 AC  Heerlen.

Deze aanvraag heeft geen gevolgen voor de verklaring betalingsgedrag.
Gebruikmaking van de uitstelregeling is voor de Belastingdienst geen reden om zogenoemde schone verklaringen te weigeren. Als een uitlener de Belastingdienst om een schone verklaring vraagt en die verklaring wordt niet afgegeven, dan heeft de Belastingdienst daarvoor een andere reden.
De verklaring betalingsgedrag heeft te maken met de inlenersaansprakelijkheidsregeling. De Belastingdienst kan de inlener aansprakelijk stellen voor de loonheffingen en omzetbelasting wanneer de uitlener van de arbeidskrachten deze heffingen niet betaalt. Naast de inlener kan ook de doorlener aansprakelijk worden gesteld. Dat geldt voor de hele keten van aannemers die gebruik hebben gemaakt van ingeleend personeel. De inlener en de doorlener kunnen het risico van hun aansprakelijkheid beperken door bijvoorbeeld een verklaring betalingsgedrag van hun uitlener te vragen. Er zijn twee soorten verklaringen betalingsgedrag: een schone verklaring (geen belastingschulden) en een voorbehoudverklaring (bij bijvoorbeeld een betalingsregeling).

4. Verruiming regeling Garantie Ondernemersfinanciering
Ondernemingen die problemen ondervinden bij het verkrijgen van bankleningen en bankgaranties kunnen gebruik maken van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO). Het kabinet stelt voor het garantieplafond van de GO te verhogen van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro. Met de GO helpt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zowel het MKB als grote ondernemingen via een vijftig procent garantie op bankleningen en bankgaranties (minimaal 1,5 miljoen – maximaal 50 miljoen euro per onderneming). Het maximum per onderneming wordt tijdelijk verruimd naar 150 miljoen euro. Het Kabinet committeert zich om alle garantieruimte te verstrekken die nodig is.

Meer informatie: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/garantie-ondernemingsfinanciering-go

5. Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits
Microkredietenverstrekker Qredits financiert en coacht een grote groep kleine en startende ondernemers, die via de bank vaak moeilijk aan financiering komen. Te denken valt aan ondernemers in de horeca, detailhandel, persoonlijke verzorging, de bouw en zakelijke dienstverlening. Qredits stelt een tijdelijke crisismaatregel open: voor kleine ondernemers die geraakt worden door de coronaproblematiek wordt uitstel van aflossing aangeboden voor de duur van zes maanden en de rente gedurende deze periode automatisch verlaagd naar twee procent. Het kabinet ondersteunt Qredits voor deze maatregel met maximaal zes miljoen euro.

6. Tijdelijk borgstelling voor land- en tuinbouwbedrijven
Voor de land- en tuinbouwbedrijven komt er een tijdelijke borgstelling voor werkkapitaal onder de regeling Borgstelling MKB-Landbouwkredieten (BL). Daarmee staat het kabinet borg voor de kredieten van agrarisch ondernemers. Het kabinet streeft ernaar om deze tijdelijke verruiming van de BL spoedig open te kunnen stellen.

7. Overleggen over toeristenbelasting (Rijk/gemeenten) en cultuursector
Het kabinet gaat in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over de mogelijkheid om (voorlopige) lokale aanslagen aan ondernemers stop te zetten en al opgelegde aanslagen aan bedrijven in te trekken. Het gaat hierbij in het bijzonder om de toeristenbelasting. Ook is het Rijk met de cultuursector in overleg om te kunnen aansluiten bij generieke maatregelen en eventuele verbijzondering indien dat nodig is.

8. Compensatieregeling getroffen sectoren via noodloket
De gezondheidsmaatregelen van het kabinet hebben enorme consequenties voor de inkomsten in een aantal sectoren in het bijzonder, zoals bijvoorbeeld de (verplichte) sluiting van eet- en drinkgelegenheden en annuleringen in de reisbranche. Deze inkomsten kunnen bovendien moeilijk worden ingehaald wanneer het coronavirus achter de rug is. Het kabinet komt daarom met een compensatieregeling met passende maatregelen voor bedrijven in de genoemde sectoren. Deze wordt nu uitgewerkt en met spoed voorgelegd aan de Europese Commissie voor de beoordeling op (geoorloofde) staatssteun. Ondernemingen krijgen een compensatie van 4.000,- euro. 

Waar kunnen ondernemers terecht?
Banken kunnen aanmeldingen voor de verruimde kredietregelingen (BMKB en GO) bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(RVO) doen, de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ondernemers melden zich hiervoor bij hun kredietverstrekker.
Voor de belastingmaatregelen kunnen ondernemers terecht bij de Belastingdienst Zakelijk via Belastingdienst.nl/coronavirus.
De regelingen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden zo spoedig mogelijk opengesteld.