Vaste mest

Cao LEO: wijziging overbruggingsregeling

Datum: 20 oktober 2016
Laatst bijgewerkt: 12 februari 2020
Werkgevers met overbruggingscontracten moeten op overbruggingsdagen 100% loon gaan betalen, maar het Overbruggingsfonds compenseert.

Wanneer je een of meer arbeidsovereenkomsten met overbrugging hebt gesloten met jouw werknemers en deelneemt aan de regeling van het Overbruggingsfonds (OBF), is onderstaande wijziging voor jou belangrijk. Cumela legt je hieronder uit wat er gaat veranderen.

Volledig loon doorbetalen door overbruggingsregeling
Als gevolg van een wetswijziging in het kader van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) kan de overbruggingsregeling niet langer in haar huidige vorm worden uitgevoerd. In de cao LEO, die geldt tot en met 30 april 2016, staat dat de werkgever op overbruggingsdagen 80% van het loon moet doorbetalen in plaats van 100%. Op basis van de eerder genoemde wetswijziging is deze beperking van de loonbetaling niet langer toegestaan. De wet verplicht de werkgever vanaf 1 juli 2016 ook op overbruggingsdagen 100% van het loon door te betalen. Deze wetswijziging is inmiddels in de nieuwe cao LEO doorgevoerd en geldt vanaf 1 mei 2016.

OBF compenseert jouw extra loonkosten
Als gevolg van deze wetswijziging en de daardoor verplichte cao-aanpassing zullen jouw loonkosten stijgen. Om dit op te vangen, compenseert het Overbruggingsfonds jou door de subsidie voor te declareren overbruggingsdagen te verhogen vanaf winterseizoen 2016/2017 (overbruggingsdagen vanaf 15 november 2016). Het exacte subsidiebedrag inclusief compensatie wordt volgend jaar definitief vastgesteld en gaat gelden voor de dagen van seizoen 2016/2017 die je vanaf 1 april 2017 kunt declareren.

Meer informatie
Werkgevers krijgen individueel informatie. Een dezer dagen ontvangt iedere werkgever die bij het Overbruggingsfonds geregistreerd staat een bericht waarin bovenstaande wordt toegelicht. Heb je nog vragen over deze wijziging, dan kun je contact opnemen met de Cumela Ondernemerslijn.