zowerkthetniet

Campagne 'Zo werkt het niet!' voorkomt hoge premies

Datum: 6 februari 2019
Laatst bijgewerkt: 14 februari 2020
De Tweede Kamer heeft een wijziging op het wetsvoorstel Wet Arbeidsmarkt in Balans aangenomen. De wijziging houdt in dat jongeren onder de 21 jaar die maximaal 12 uur per week werken onder de lage WW-premie gaan vallen. Zeven brancheorganisaties, waaronder Cumela, hebben met de campagne ‘Zo werkt het niet!’ meerdere aanpassingen aan de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) weten te bewerkstelligen.

Op de laatste dag van januari ging de Kamer in gesprek over het wetsvoorstel Wet Arbeidsmarkt in Balans. Het mondde uit in een debat van twaalf uur. "In het debat was ruime aandacht voor de seizoens-problematiek. Zo kwam de vraag of het wel fair is om voor werk wat niet jaarrond aanwezig is, toch de hoge WW-premie in rekening te brengen", zegt Jacqueline Tuinenga, beleidsmedewerker sociale zaken, bij Cumela. "Daarin was ook de invloed merkbaar van de campagne 'Zo werkt het niet' waar zeven branches, waaronder Cumela, aan meededen. 

Cao geeft ruimte voor seizoenswerk
Dinsdag 5 februari heeft de Kamer gestemd over de diverse moties en amendementen die volgden op de bespreking van het wetsvoorstel. Het heeft ervoor gezorgd dat de wet op een aantal punten is aangepast. Zo zullen de BBL-overeenkomsten gaan vallen onder de lage premie. Ook perioden waarin jongeren onder de 21 minder dan 12 uur werken, komen terecht in de lage premie. Binnen de cao kunnen partijen afspraken maken over de ketenregeling  voor werkzaamheden die maximaal negen maanden per jaar uitgeoefend kunnen worden.
Ook de moties gingen in op de flexibiliteit die werkgevers nodig hebben en willen behouden zonder daarvoor fors meer te betalen. Juist die lastenverzwaring voelde aan als een boete. De Kamer nam de volgende motie aan: de regering moet de mogelijkheden verkennen voor een aparte categorie in de premiedifferentiatie voor langjarige tijdelijke contracten. De regering moet met sociale partners in gesprek blijven over knelpunten binnen seizoensarbeid en met hen bekijken of ze voor een sector maatwerkoplossingen kunnen vinden. De Kamer reageerde ook positief op de motie om extra geld vrij te maken om de leercultuur in het MKB te ondersteunen.

Lastenverzwaring voor jaarcontracten
De reactie van Cumela op de aangenomen wet is overwegend positief, maar kritiek is er ook. In de sector zijn de werknemers voor negentig procent in dienst voor onbepaalde tijd. In 2019 betalen werkgevers 3,6 procent werkloosheidspremie en 0,58 procent wachtgeldpremie. Dit is gezamenlijk 4,18 procent. De verwachting is dat dit voor 2020 daalt naar 2,78 procent. De arbeidsovereenkomsten bepaalde tijd (dus ook jaarcontracten!) worden duurder. De premie voor 2020 is voorzien op 7,78 procent, terwijl werkgevers daarvoor nu 6,18 procent betalen. Dat is een forse verhoging! "We moeten kijken op welke wijze we hier een oplossing voor kunnen vinden", aldus Tuinenga. "Wij gaan je de komende maanden informeren over de nadere regelgeving als ook de Eerste Kamer haar fiat over deze wet heeft uitgesproken. De Eerste Kamer bespreekt op 19 februari de procedure voor dit wetsvoorstel."

Wil je meer weten?
Een uitgebreid verhaal over dit onderwerp staat in Grondig 2. Die verschijnt op 2 maart. Mocht je voor die tijd al prangende vragen hebben, dan schiet de Cumela Ondernemerslijn je graag te hulp. Die is bereikbaar op: 033- 247 49 99 of per e-mail: [email protected]