spuitmachine met luchtondersteuning

Brabants water is schoon

Datum: 3 april 2020
Laatst bijgewerkt: 6 april 2020
Door: Toon van der Stok
Al drie jaar lang komen in het water van drie Brabantse waterschappen geen overschrijdingen meer voor van de normen voor bestrijdingsmiddelen afkomstig uit akkerbouw en vanaf gras- en maisland. Volgens Jenneke van Vliet van CLM een duidelijk signaal dat het gebruik van driftreducerende technieken door akkerbouwers en loonwerkers werkt.

Van Vliet is namens CLM-projectleider van het initiatief Schoon water voor Brabant. Binnen deze projecten werken loonwerkers en akkerbouwers aan mogelijkheden om het aantal bespuitingen te beperken en waar dat wel nodig is, aan mogelijkheden om de drift zoveel mogelijk te reduceren.

De projecten zijn zeer succesvol constateert zij, want in drie waterschappen is in de akkerbouw en veehouderijgebieden geen overschrijding van de norm meer vastgesteld. “Zowel in het gebied Alm en Biesbosch van het waterschap Rivierenland, als in het gebied van Brabantse Delta en van Waterschap Dommel hebben we al drie of vier jaar geen overschrijding van de norm meer bij monsterpunten beinvloed door mais, gras of akkerbouw. Rond boomkwekerijgebieden en bij fruittelers zien we daar nog wel overschrijdingen.”

Behoud middelenpakket
Voor de telers is dit goed nieuws, want bij overschrijding van de normen dreigt het intrekken van de toelating van gewasbeschermingsmiddelen. De goede resultaten kunnen dus bijdragen aan het behoud van het middelenpakket. Zeker nu blijkt dat  de ecologische normen op steeds minder plaatsen worden overschreden. Dit betekent dat het waterleven minder schade ondervindt van de middelen die de bedrijven gebruiken.

Het goede resultaat is te danken aan zowel aanpassing van werkwijze als nieuwe technieken, denkt Van Vliet. “In de studiegroepen hebben we gewerkt aan het beter omgaan met risico’s. Dus met beslissingsondersteunende systemen kijken of we een bespuiting echt noodzakelijk is. Daardoor is in elk geval het aantal bespuitingen afgenomen. Daarnaast zijn we per bedrijf gaan kijken wat de best passende driftreducerende techniek is. Samen met de verplichting om bepaalde minimumnormen te halen betaalt dat zich nu uit. We kunnen gewoon heel goed de gewasbescherming uitvoeren zonder dat we de normen overschrijden. Dat bewijzen telers en loonwerkers nu al drie jaar achter elkaar.”

Natuurlijk zijn er ook nog zorgen rond bepaalde stoffen zoals Ampa (afbraakproduct van glyfosaat), zo waarschuwt Van Vliet voor alleen maar optimisme. "In een groot aantal monsters vinden we continu Ampa. Weliswaar nog onder de norm maar telers moeten dus alert blijven. Ook daar past de vraag;is elke toepassing noodzakelijk? Ook forse groenbemesters kan je vaak verhakselen en onderwerken zonder doodspuiten. Zeker op lichte gronden, waar het risico op uitspoeling het grootst is."

Schoon water Brabant
Schoon Water voor Brabant is een stimuleringsproject om grond- en oppervlaktewater schoon te houden voor de bereiding van drinkwater. Agrariërs, loonwerkers, gemeenten, particulieren en bedrijven werken sinds 2001 samen om de emissie van bestrijdingsmiddelen te verminderen. Voor meer informatie zie www.schoon-water.nl