Groene machinist

Bijscholing tot groene machinist

Datum: 1 juli 2020
Laatst bijgewerkt: 8 juli 2020
Door: Ira van Dijk
Medewerkers van cumelabedrijven hebben de mogelijkheid zich in te schrijven voor een bijscholing tot groene machinist. De praktische opleiding ‘Machinist Cultuurtechniek’ start bij voldoende aanmeldingen in oktober 2020. Tijdens deze opleiding worden werknemers opgeleid tot vakspecialisten die bekwaam zijn in het werken met graafmachine en wiellader. In bepaalde gevallen kunnen medewerkers een bijdrage tot 50% van de kosten krijgen voor deze opleiding.

De opleiding richt zich op werknemers die ervaring hebben met cultuurtechnisch werk en agrarisch loonwerk. Medewerkers die slagen voor het praktijkexamen aan het einde van de opleiding ontvangen het diploma machinist cultuurtechniek. Deze wordt uitgegeven door de sociale partners (Cumela, FNV Agrarisch Groen, Vakvereniging Het Zwarte Corps en CNV Vakmensen) en IPC werkt.

Groene eisen
Opdrachtgevers stellen steeds hogere ‘groene’ eisen aan machinisten. Machinisten die de opleiding Machinist Cultuurtechniek hebben gevolgd kunnen aan deze eisen voldoen. Ze hebben namelijk een diploma dat aantoont dat ze kunnen werken met verantwoordelijkheidsgevoel voor de omgeving. De groene machinist is een ‘allround’ medewerker die een totaalpakket van werkzaamheden in de aanleg en onderhoud van de buitenruimte kan uitvoeren.

Meer informatie over de mogelijkheid een bijdrage te ontvangen voor deze opleiding wordt binnenkort bekend gemaakt. Houd de site Mooi Vak Man in de gaten voor updates.