betaling

Betalingstermijn gehalveerd

Datum: 18 maart 2022
Laatst bijgewerkt: 18 maart 2022
Door: Toon van der Stok
Het wetsvoorstel om de maximale wettelijke betaaltermijnen van het grootbedrijf aan het midden- en klein bedrijf (mkb) te verkorten van 60 naar 30 dagen is dinsdag aangenomen door de Tweede Kamer. Hiermee wordt de huidige toegestane betaaltermijn gehalveerd en gelijkgesteld aan die van de overheid.

Kleine en middelgrote ondernemers zoals cumelabedrijven, die in opdracht van het grootbedrijf werken, gaven in onderzoeken aan dat er steeds later wordt betaald in plaats van eerder. Ook bleek dat de betaaltermijn regelmatig door het grootbedrijf wordt bepaald en in sommige gevallen zelfs eenzijdig wordt verlengd. Dit laatste is sinds de coronacrisis steeds vaker het geval waardoor kleinere ondernemers extra in de problemen kunnen komen. Met de nieuwe wet zijn bedrijven verplicht een maximale betalingstermijn van 30 dagen te gebruiken.

Met de nieuwe wet zijn bedrijven verplicht een maximale betalingstermijn van 30 dagen te gebruiken.

Veel cumela- en andere MKB bedrijven hebben over het algemeen kleine reserves waardoor late betalingen een negatieve invloed hebben op de kaspositie en daarmee op de levensvatbaarheid van mkb-ondernemingen. Een belangrijke wens van Cumela was daarom dat deze betaaltermijn net als bij de overheid korter werd. Daarvoor is via VNO-NCW ook gelobbyd. Met dit aangenomen wetsvoorstel worden mkb’ers nu beter beschermd. 

Late betalingen melden

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) kunnen melding maken van te late betalingen. Dit kan volledig anoniem bij het tijdelijke Meldpunt Achterstallige Betalingen, dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in januari 2021 heeft opgezet. Dit meldpunt blijft langer geopend, ondernemers kunnen tot 26 januari 2023 hun melding doen. Dat geldt zowel voor het grootbedrijf als de overheid.