eikenprocessierups, zuigen

Bestrijding eikenprocessierups kan doorgaan

Datum: 8 april 2020
Laatst bijgewerkt: 9 april 2020
Door: Corina van Zoest-Meester
Er zijn voldoende beschermende pakken beschikbaar om vanaf eind mei of begin juni eikenprocessierupsen te kunnen bestrijden, zo meldt het Kennisplatform Processierups. De eerste rupsen zijn ondertussen uit de eitjes gekropen.

Er zijn voldoende beschermende pakken op voorraad om op een veilige manier de preventie en bestrijding van eikenprocessierupsen te kunnen uitvoeren. Met dit nieuws hoopt het Kennisplatform Processierups de zorgen weg te nemen over de veiligheid van bestrijders. Die zorgen ontstonden nadat er berichten naar buiten kwamen dat alle beschermende pakken nodig zijn om in de ziekenhuizen verplegend personeel tegen het coronavirus te beschermen.

"Gemeenten, provincies en beheerders van terreinen die te maken hebben met overlast door eikenprocessierups kunnen doorgaan met preventie en bestrijding", aldus het platform. Ondertussen zijn de eerste rupsen alweer uit de eitjes gekropen. "De curatieve bestrijding van de nesten van de rups start eind mei, begin juni." Wel is het protocol voor de bestrijding als gevolg van de coronacrisis aangescherpt. "Zo kan het werk nog veiliger gebeuren dan in andere jaren."

Toch een tekort?
Het platform blijft tijdens het bestrijdingsseizoen in de gaten houden of er nog voldoende beschermende pakken aanwezig zijn. "Ontstaat er toch een tekort dan zijn er alternatieven, zoals vloeistofdichte pakken."

Om iedereen te helpen die helpt bij het bestrijden van de rups stelde Stigas een poster samen met tips en adviezen. Professionele bestrijders en beheer kunnen meer informatie vinden via de Leidraad Beheersing Eikenprocessierups.   

Meer weten?
Zijn er nog vragen over de eikenprocessierups en de bestrijding daarvan? Je vindt de antwoorden op processierups.nu. Dit is het platform voor informatie over de eikenprocessierups of afgekort ERP. Staat het antwoord op jouw vraag er toch niet bij of loop je tegen andere zaken aan bel dan gerust met onze Ondernemerslijn.