duizendknoop, afgraven, gww, 2019

Bestekbepalingen voor Aziatische duizendknoop

Datum: 1 december 2020
Laatst bijgewerkt: 1 december 2020
Door: Herma van den Pol
Aziatische duizendknoop is een plant die lastig te bestrijden is en zich ook nog eens snel verspreidt. Een probleem voor groen- en grondwerken. In samenwerking met CROW zijn daarom de richtlijnen uit het protocol nu vertaald in bestekbepalingen in RAW.

"Het is een lastige plant om te bestrijden, die steeds vaker in het landschap opduikt", zegt Gerben Zijlstra, onze beleidsmedewerker bodem. "Daardoor ontstond de behoefte om de richtlijnen die Aequator Groene & Ruimte, Stichting Probos en Geofoxx opstelden te vertalen in bestekbepalingen in RAW. De RAW-teksten zijn in samenwerking met CROW opgesteld en gereed om vrij gebruikt worden voor maai- en grondwerkbestekken."

De teksten zijn beschikbaar op de site van CROW/RAW en bestrijdingduizendknoop.nl.

Duizendknoop tegengaan
Hoewel de problemen die de plant in Nederland veroorzaakt maar een fractie zijn van de problemen die het in Engeland veroorzaakt, waar deze funderingen van gebouwen met zijn wortels aantast, levert het voor groen- en grondwerken toch een behoorlijke uitdaging op. "In 2018 is daarom een traject gestart voor het opstellen van werkmethoden en richtlijnen voor het bestrijden en voorkomen van verspreiding van Aziatische duizendknopen in de openbare ruimte", zegt Zijlstra.

In 2019 verscheen het landelijk protocol (in de bijlage) 'Omgaan met Aziatische duizendknopen' van Aequator Groene & Ruimte, Stichting Probos en Geofoxx. "Daar hebben we als Cumela aan meegewerkt. Nu wordt een volgende stap gezet door het te benoemen in de bestekbepalingen."

Bekijk de bestekbepalingen: