Bemesten demo

Bemest op z’n best op veen

Datum: 19 mei 2022
Laatst bijgewerkt: 20 mei 2022
Door: Toon van der Stok
Verantwoord bemesten om daarmee de ammoniakemissie te halveren. Daar streeft Verantwoorde Veehouderij naar met het programma Bemest op z’n best. Op 14 juni 2022 kun je een demo-ochtend bijwonen over bemesten op veengrond bij Melkveehouderij De Heihoeve BV in Giessenburg. Het thema is ‘Bemest op z’n best: goed goud of goed fout?’

Met een goed uitgevoerde drijfmestbemesting op grasland kun je veel bereiken, zoals een betere stikstofbenutting, meer gras dat bovendien een hoger eiwitgehalte heeft én kuil met een betere voedingswaarde. De mest in de put kun je dus als ‘goud’ benutten voor het grasland. Voer je de bemesting echter fout uit, dan bereik je het tegenovergestelde: een lagere opbrengst van het gewas, een wei met minder smaak en een hogere uitstoot van ammoniak. Tijdens de demodag kun je kennis opdoen over mest, (innovatieve) bemestingstechnieken en de noodzaak en mogelijkheden voor ammoniakreductie.

Goed goud of goed fout bemesten?

De live demo gaat over graslandbemesting op veengrond. Moet je wel of niet snijden in veengrond, hoe houd je het gras schoon en wat is het belang van het verdunnen van mest? Tijdens de demo-ochtend krijg je er antwoord op. Je kunt diverse demo’s bekijken, zoals bemesting met verdunde en onverdunde mest, bemesten met een spaakwiel- en een sleufkouterbemester en bemesten met een eenmanssysteem met sleepslangen. De demo-ochtend is zeer interessant voor loonbedrijven en agro-adviseurs die regelmatig te maken hebben met veengrond. Ook veehouders, machinebouwers, agro-studenten, wetenschappers in de agrarische sector en anderen die geïnteresseerd zijn in bemesting en ammoniakreducerende maatregelen zijn welkom. Na de demo’s kun je genieten van een afsluitende lunch met een broodje bal.

Je kunt de demo-ochtend gratis bijwonen. Meld je aan door een mail te sturen naar: [email protected].

Bij slechte weersomstandigheden wordt de demodag verplaatst naar 28 juni 2022.

Meer informatie

Meer informatie over het programma en de tijden van de demo-ochtend op 14 juni vind je via onderstaande knop.