Ahlman AZ 55f

Ahlmann vernieuwt kleinste zwenklader

Datum: 10 juli 2020
Laatst bijgewerkt: 10 juli 2020
Na achttien jaar heeft Ahlmann zijn kleinste zwenklader AZ 45 e vervangen door de AZ 55f. Het is een bijna compleet nieuwe machine. Met een nieuwe motor, een nieuwe cabine en een nieuw uiterlijk. Gebleven is de basis: vierwielbesturing en een zwenkbereik van 180 graden.

De motor is opnieuw een driecilinder Deutz, maar wel met iets meer inhoud en meer vermogen. De 2,3 liter motor in de 55f heeft tien pk meer dan de motor in de 45e. De nieuwe motor voldoet aan de Fase V emissie-eisen dankzij een combinatie van uitlaatgasrecirculatie (EGR), een dieseloxidatiekatalysator (DOC) en een dieselpartikelfilter (DPF). De machine heeft geen SCR en kan dus zonder adblue.

De sterkere motor leidt tot betere prestaties, ook omdat het eigen gewicht is toegenomen van 4.160 kg naar 4.400 kg. Dat is net wel of net niet een pak stenen verzetten.

De nieuwe cabine is ruimer en heeft meer glasoppervlak dan de oude. De bediening loopt via een nieuw vormgegeven joystick en een nieuwe zijconsole. Die kan wegklappen, zodat de rechterdeur nog steeds goed gebruikt kan worden voor in- en uitstappen.  Het nieuwe uiterlijk ligt nu in lijn met de afgeschuinde vormen van de grotere zwenkladers van Ahlmann. Na de bedrijfsvakantie van Ahlmann begint de serieproductie.  

Ahlman AZ 55f