75 jaar vrijheid

75 jaar vrijheid uitgebeeld door trekkers

Datum: 8 mei 2020
Laatst bijgewerkt: 8 mei 2020
Door: Herma van den Pol
Alweer 75 jaar kent Nederland vrede en vrijheid. Iets wat een grote groep boeren en een aantal loonwerkers niet zomaar voorbij wilden laten gaan. Het resultaat: een fakkel van trekkers.
75 jaar vrijheid

"Een mooi gebaar naar de samenleving", zegt Ruud Keizer, medewerker bij loonbedrijf Van Hal uit Voorst, over de fakkel die al eerder gemaakt werd in Mariënvelde, maar waarvan de beelden op 5 mei gedeeld werden. Van Hal was niet de enige loonwerker die zijn trekkers beschikbaar stelde voor dit initiatief, wat het idee was van boerensteungroep,

"Dit staat helemaal los van wat er verder speelt", zegt Keizer. "Wij wilden gewoon iets doen omdat Nederland dit jaar 75 jaar vrij is." Dat neemt niet weg dat ze er wel een beetje met een dubbel gevoel stonden. "Dat komt door de coronacrisis. Om alles goed te laten verlopen zijn er duidelijke regels opgesteld: afstand houden en zoveel mogelijk in of bij de trekker blijven. "

Het meeste werk was het om de 200 tot 250 trekkers op te stellen. "Van te voren hadden ze met rollen lint op het weiland aangegeven waar we moesten gaan staan. Dat moest met daglicht anders zie je dat niet, maar het doel was een foto in het donker." Het leverde mooie foto's op en veel positieve reacties. Zover Keizer kan beoordelen heeft iedereen zijn best gedaan om zich aan de regels te houden en is alles in goede orde verlopen.  

Van Hal