klepelmaaier

5 mei onder cao Groen, Grond en Infrastructuur een normale werkdag

Datum: 15 april 2020
Laatst bijgewerkt: 28 april 2021
Door: Vincent Tijms
Bevrijdingsdag is landelijk gezien geen verplichte vrije dag. Hoe is dit onder cao Groen, Grond en Infrastructuur? Dit is een normale werkdag. Wij leggen uit hoe het zit.

Bevrijdingsdag is de nationale feestdag op 5 mei waarop jaarlijks de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland in 1945 wordt gevierd. Deze dag wordt niet genoemd in artikel 26 waarin doorbetaalde vrije dagen zijn opgenomen, ook niet bij een lustrumviering. Ook landelijk gezien is het geen verplichte vrije dag.

Deze dag is per 1 januari 2017 in de cao Groen, Grond en Infrastructuur een normale werkdag. Vanaf die datum is het aantal bovenwettelijke vakantiedagen met één dag uitgebreid en heeft een medewerker recht op minimaal 26 vakantiedagen per jaar (20 wettelijke vakantiedagen en 6 bovenwettelijke vakantiedagen), bij een fulltime dienstverband. De medewerker krijgt het loon op de vakantiedagen doorbetaald. Wanneer een medewerker er toch voor kiest om op 5 mei vrij te zijn, kan hij een snipperdag opnemen. Als de werkzaamheden het niet toelaten, ben je niet verplicht om vrij te geven. Wanneer de werknemer werkt, is het een normale werkdag. Ondanks dat het dit jaar een lustrumjaar is, blijft het volgens de cao Groen, Grond en Infrastructuur gewoon een normale werkdag.

Cumela Live: antwoord op de vraag over 5 mei

Vragen over de cao Groen, Grond en Infrastructuur?

Deze vraag en meer beantwoorden we snel en duidelijk in het Handboek Personeel. Een ideaal naslagwerk voor iedereen die zich binnen de cao Groen, Grond en Infrastructuur en cao Bouw & Infra met personeelszaken en HR bezighoudt. We lichten de cao in begrijpelijke taal toe en hebben informatie opgenomen over onder andere sociale wetgeving, de werkkostenregeling en voorbeelddocumenten. Lees meer over het handboek. 

In de cao Bouw & Infra is 5 mei in lustrumjaren een doorbetaalde vrije dag. Dat is in 2020 dus het geval.