brandstof (1440), bedrijf en economie (2728), diesel (1439), 2021 (4388)

Hoe sta jij ervoor? Doe mee aan Cumela Kompas

Datum: 19 april 2023
Laatst bijgewerkt: 20 april 2023
Door: Dieuwer Heins
Met Cumela Kompas krijg je inzicht in hun bedrijfseconomische prestaties ten opzichte van andere ondernemers in de branche. Om een goed beeld te kunnen geven van de bedrijfseconomische ontwikkelingen in de cumelasector, hebben we de jaarcijfers nodig van cumelaondernemers.

Heb je jouw jaarcijfers over 2022 gereed en wil je ook mee doen? Stuur dan een mail aan [email protected]. Deelname aan Cumela Kompas is kosteloos voor bedrijven waarop de cao GGI van toepassing is. 

Stijging bruto marge, hogere kosten

Bij de eerste deelnemers aan Cumela Kompas 2022 is de bruto marge met gemiddeld 8 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat is een mooie ontwikkeling maar nog niet representatief omdat we daarvoor de gegevens van meer deelnemers nodig hebben. Daarbij zijn de kosten flink gestegen. We brengen graag in beeld wat de ontwikkelingen zijn van onder meer de kosten voor brandstof, rente en machines. Zodra we van voldoende deelnemers aan Cumela Kompas de jaarcijfers hebben ontvangen, informeren we je over de resultaten in de cumelasector.

Benchmark geeft inzicht in je bedrijfsprestaties

Met de cijfers uit Cumela Kompas als benchmark kijk je aan de hand van jouw jaarrekening terug naar een afgesloten boekjaar. Ook geeft de Cumela Kompas-rapportage inzicht in de resultaten uit het verleden. De cijfers geven je inzicht in je bedrijfsprestaties ten opzichte van andere bedrijven. Zo kun je de sterke en zwakke punten opsporen binnen jouw bedrijf. De adviseur financiën en bedrijfsontwikkeling van Cumela Advies kan je daarbij helpen.

Verbeterdoelen bepalen

Ook helpen de gegevens je om realistische verbeterdoelen te bepalen en te werken aan het verhogen van het rendement van je bedrijf. Dat dit zinvol is, bewijzen de resultaten die deelnemers eerder behaalden, waarbij er een groot verschil zichtbaar wordt tussen de bedrijven met een hoog en de bedrijven met een laag rendement. De bedrijven met een hoog rendement slagen erin om een brutomarge van ruim 108.000,- euro per werknemer te behalen. Dit is 12.000,- euro per fte meer dan bij een bedrijf met een gemiddeld rendement. Ten opzichte van een bedrijf met een laag rendement is het zelfs een plus van 20.000,- euro. 

Je bedrijvenadviseur licht rapportage toe

De Cumela Kompas rapportage wordt na oplevering door je eigen bedrijvenadviseur met je besproken bij jou op het bedrijf. Hij of zij geeft dan ook extra uitleg. Indien gewenst brengt de bedrijvenadviseur je in contact met één van de adviseurs bedrijfskundige zaken van Cumela Advies.

De adviseurs van Cumela Advies bekijken de behaalde resultaten in het verleden en kijken vervolgens met jou vooruit. Concluderen jullie bijvoorbeeld dat de machinekosten structureel te hoog zijn? Dan bekijken jullie hoe je die kunt verlagen. Op basis van jarenlange ervaring in de sector geven de adviseurs van een gedegen advies om te komen tot verbetering van rendement door een hogere benutting van je personeel en machines.

Ook geven de adviseurs antwoord op jouw vraag waarom andere deelnemers aan Cumela Kompas meer rendement behalen en geven ze advies over hoe jij als ondernemer in staat bent het rendement van je onderneming en daarmee het resultaat te verbeteren. 

Waardevolle toevoeging

De Cumela Kompas rapportage geeft je veel meer nieuwe informatie dan de informatie die je krijgt van je accountant. Dat zeggen veel deelnemers die al kennismaakten met Cumela Kompas. De jaarcijfers gaan veel meer leven.  Een bedrijvenadviseur, dan wel bedrijfskundig adviseur van Cumela Advies belicht de cijfers anders dan de accountant en zorgt er soms voor dat het gevoel wat je had wordt bevestigd.

Gegevens worden vertrouwelijk behandeld

Wil je deelnemen aan Cumela Kompas? Dan stuur je de jaarrekening naar [email protected]. Deze mailbox is enkel toegankelijk voor onze medewerker Cumela Kompas, de projectleider en de adviseurs van Cumela Advies. De gegevens uit jouw jaarrekening worden vervolgens enkel gebruikt voor invoer in het  door Cumela ontwikkelde systeem. Alles wordt vertrouwelijk behandeld.

Ditzelfde geldt voor de Cumela Kompas rapportage. Nadat de rapportage is opgesteld, wordt deze opgeslagen op een beveiligde netwerklocatie waartoe enkel onze medewerker Cumela Kompas, de projectleider en de adviseurs van Cumela Advies toegang hebben. Tot slot wordt alleen de Cumela Kompas rapportage per mail of op papier verstrekt aan je bedrijvenadviseur of de adviseur van Cumela Advies die de rapportage met je bespreekt.

Wat kost deelname aan Cumela Kompas?

Deelname aan Cumela Kompas is kosteloos voor bedrijven waarop de cao GGI van toepassing is. Cumela Kompas wordt gefinancierd door het fonds Colland Arbeidsmarkt.

Informatie voor de branche en banken

Cumela Kompas levert zeer waardevolle cijfers voor Cumela als brancheorganisatie om proactief de leden, accountants en banken te informeren.  De adviseurs van Cumela Advies zijn specialisten in de sector. Ze worden regelmatig ingeschakeld door banken, accountants en cumelabedrijven voor begeleiding bij onder andere:

  • Rendementsverbetering
  • Financiële doorlichting
  • Investeringsplannen
  • Financieringsaanvragen
  • Liquiditeitsbegrotingen
  • Ondernemingsplannen
  • Kostprijsberekeningen