In kort bestek - Tegenstrijdigheid in het bestek

Datum: 4 januari 2023
Laatst bijgewerkt: 4 januari 2023
Door: Geralde Bouw-Van de Bunt
In elke editie van vakblad Grondig geeft Geralde Bouw-van de Bunt (adviseur juridische & GWW-zaken) antwoord op een vraag van een cumelaondernemer. In deze column een vraag over tegenstrijdigheid in het bestek.

Beste Geralde,

Ik heb al enige tijd een discussie met mijn opdrachtgever over het verrekenen van wijzigingen van loonkosten en brandstoffen in een bestek voor maaionderhoud. In het bestek staan twee paragrafen die elkaar tegen lijken te spreken:

  • Paragraaf 01.04.01, lid 1, waarin staat dat verrekening geschiedt per 1 januari 2023.
  • Paragraaf 01.04.03 lid 1, waarin staat dat verrekening voor loon en brandstof plaatsvindt vanaf één jaar na aanvang van het werk, dus 1 juni 2022.

Welke regeling moet ik nu volgen en vanaf welk moment kan ik dan brandstof en loonkosten verrekenen?

Beste aannemer,

In een RAW-bestek is standaard de Risicoregeling-GWW van kracht, behalve als deze niet van toepassing is verklaard. Het is gangbaar dat brandstoffen per direct mogen worden verrekend, terwijl loonkosten pas na een jaar mogen worden verrekend. Afwijking van deze standaard is toegestaan, want een bepaling opgenomen in het bestek gaat voor een bepaling opgenomen in de Standaard RAW-bepalingen (01.01.01. lid 04).

In dit geval spreken de afwijkingen elkaar tegen. Gelukkig bepaalt de UAV hoe er moet worden omgegaan met tegenstrijdigheden in het bestek. Bij tegenstrijdigheden moet eerst worden gekeken naar de rangorde van de documenten. Op grond van paragraaf 2, lid 4, van de UAV 2012 gaat nieuw voor oud, een beschrijving voor een tekening en een bijzondere regeling voor een algemene regeling. De rangorde helpt echter niet wanneer de tegenstrijdigheid in hetzelfde document staat, zoals hier het geval is. Daarom is in paragraaf 2, lid 4, van de UAV 2012 ook nog een vangnet opgenomen: wanneer de rangorde geen uitkomst biedt, moet de tegenstrijdigheid worden uitgelegd ten nadele van degene door of namens wie het bestek is opgesteld.

Dit betekent dat in dit geval de tegenstrijdigheid moet worden uitgelegd in het voordeel van jou als aannemer. Je mag daarom verrekenen met behulp van de Risicoregeling-GWW vanaf 1 juni 2022.

Cumela Advies

Geralde Bouw-Van de Bunt

Adviseur Juridische Zaken