In kort bestek - Bijmaaien obstakels in bermen

Datum: 24 september 2021
Laatst bijgewerkt: 2 november 2021
Door: Geralde Bouw-Van de Bunt
In elke editie van vakblad Grondig geeft Geralde Bouw-van de Bunt (adviseur juridische & GWW-zaken) antwoord op een vraag van een cumelaondernemer. In deze column een vraag over het bijmaaien van obstakels in bermen.

_____________________________________________________________________________ 

Beste Geralde, 

Wij hebben een groot onderhoudsbestek aangenomen, waarbij we veel bermen op A+-niveau moeten beheersen. In het bestek is geen aparte bestekspost opgenomen voor het bijmaaien van obstakels. Heeft de opdrachtgever dit goed gedaan of hebben we recht op een extra vergoeding?

_____________________________________________________________________________ 

Beste aannemer, 

Wat betreft het maaien kunnen we in RAW de onderstaande twee situaties onderscheiden: 

Grasvelden: bij het maaien van alle soorten grasvelden (hieronder vallen gazons, speelvelden, sportvelden en dergelijke) moet de bestekschrijver in de bestekspost voor het ‘maaien’ van het grasveld vermelden met hoeveel maaibeurten is gerekend rondom obstakels. De frequentie van het bijmaaien rondom obstakels kan daarmee verschillen van die van het maaien. Voor het bijmaaien rondom bomen moet een afzonderlijke bestekspost worden opgenomen. 

Bermen en taluds: bij het maaien van bermen en taluds geldt een bijbehorende verplichting voor het maaien rondom obstakels. De frequentie van het bijmaaien rondom obstakels is in dit geval dus altijd gelijk aan de frequentie van het maaien. Voor het bijmaaien rondom bomen moet een afzonderlijke bestekspost worden opgenomen. Dit volgt uit het volgende artikel uit de Standaard (zowel 2015 als 2020): 

_____________________________________________________________________________ 

51.25.01 Maaien 

  1. Tot het maaien van bermen en taluds wordt tevens gerekend het met dezelfde frequentie bijmaaien rondom andere obstakels dan bomen. 
  2. Tot het verwerken van vrijgekomen maaisel wordt tevens gerekend het verwerken van het bij het bijmaaien vrijgekomen maaisel. 

  

Het is dus correct dat voor het bijmaaien van obstakels in bermen geen afzonderlijke bestekspost is opgenomen, tenzij het gaat om bomen. Bij het afprijzen moet hiermee dus rekening worden gehouden!