Column - 'Zijn we weer opgeladen?'

Datum: 10 november 2022
Laatst bijgewerkt: 10 november 2022
Door: Tobias Barth
Voor de meesten van ons zit de vakantie erop en zijn we weer opgeladen. Na een drukke werkperiode moet je immers (nieuwe) energie opdoen en jezelf van nieuwe energie voorzien. De één doet dat op het strand, de ander met een heldhaftige hike. Het is goed om een periode uit het werk te stappen, want de boog kan niet altijd gespannen staan. Maar is het logisch dat voor het opladen altijd vakanties nodig zijn?

Jouw batterij is kostbaar, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen

Regelmatig zeggen we dat we er graag even tussenuit willen gaan en ons willen opladen. Toch denk ik dat er tijdens vakanties ook veel wordt ontladen: we gebruiken de vakantie om de dagelijkse gang van zaken te onderbreken en daar ook echt uit te stappen. Op vakantie komen we toe aan dingen waar anders geen of niet voldoende tijd voor is. Die andere, soms nieuwe indrukken geven ons energie en rust tegelijk. Geeft de dagelijkse gang van zaken die dan te weinig?

Het geldt vast niet voor iedereen, maar hoe komt het dat veel mensen structureel vakanties nodig hebben om weer op te laden? Vragen we soms dagelijks, wekelijks, maandelijks of misschien wel jaarlijks te veel van onszelf? Halen we niet voldoende energie uit ons werk en raken we zo langzaam aan leeg? Of is de balans zoek (geraakt) en is er niet voldoende ruimte en tijd om weer op te laden?

Sta eens even stil en denk eens goed na over wat jou energie geeft én waar je die kunt vinden. Jouw batterij is kostbaar; niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Je hebt zelf een keuze over het laadschema van jouw batterij. Maak er desnoods een persoonlijke energietransitie van!

Cumela Nederland

Tobias Barth

Bedrijvenadviseur