Column - We mogen weer!

Datum: 11 augustus 2021
Laatst bijgewerkt: 22 november 2022
Door: Jacqueline Tuinenga
Het goede nieuws leek zich op te stapelen in de week waarin ik dit schrijf. Oranje naar de achtste finale, Nederland gaat verder open, het mondkapje mag af - behalve als de anderhalve meter niet kan worden gegarandeerd - en dan wint Max Verstappen ook nog in Oostenrijk. En er is meer. Zo mag je de vrijdagmiddagborrel weer inplannen.

Vervolgens lees ik in de krant dat vakantiebestemmingen in gele gebieden in prijs naar beneden gaan. Dat wordt weer een leuke discussie met je personeel, denk ik dan. Medewerkers willen goedkoop op vakantie, maar nemen daarmee een risico dat niet meer een werkgeversrisico is, zoals in 2020, maar hun eigen risico is geworden. Dat houdt in dat wanneer ze na vakantie verplicht in quarantaine moeten én niet thuis kunnen werken, ze geen recht op loon hebben. Dan is het toch wel iets om over na te denken, want in dat geval wordt die goedkope vakantie ineens een stuk duurder. Wijs je werknemer daarom vooraf op het risico en informeer hem schriftelijk over de consequenties die je als werkgever wilt verbinden aan een vakantie in een land met code geel, oranje of rood. Noem de gevolgen wanneer je werknemer vervolgens in quarantaine moet en daardoor of om andere redenen zijn arbeid niet kan verrichten. 

Wijs je werknemer vooraf op het risico en informeer hem schriftelijk over de consequenties

Ook de cao-onderhandelingen gaan binnenkort weer van start. De huidige cao loopt tot en met 31 december 2021. Het zou mooi zijn als we voor die datum nieuwe afspraken kunnen maken. De commissie Sociale Zaken van Cumela heeft zich al uitgesproken over de aandachtspunten, maar ook jij als lid van Cumela kunt voorstellen doen. Dus is er iets in de cao wat je onbegrijpelijk vindt of iets wat je onwerkbaar vindt? Geef deze punten aan mij door. Wie weet zie je ze terug in onze voorstellenbrief.