Column - Waarschuwingsplicht

Datum: 15 juni 2021
Laatst bijgewerkt: 18 juni 2021
Door: Geralde Bouw-Van de Bunt
Een wijziging in overeengekomen werk: het gebeurt vaker wel dan niet. Hoewel het een bekend fenomeen is, weten niet veel opdrachtnemers dat er heel strikte regels in de wet staan over het recht op bijbetaling bij een wijziging van overeengekomen werk. Er geldt namelijk een strenge waarschuwingsplicht.

Onlangs bleek bij de rechtbank in Rotterdam maar weer dat het nalaten van het waarschuwen de opdrachtnemer duur kan komen te staan!

In deze zaak waren opdrachtgever en opdrachtnemer een vaste aanneemsom overeengekomen voor onder meer het opnemen en afvoeren van bestrating en het ontgraven en afvoeren van zand. Tijdens de uitvoering bleek dat er geen zand, maar grond moest worden ontgraven en afgevoerd.

De opdrachtnemer vroeg om vergoeding van de extra kosten, maar de opdrachtgever weigerde, omdat de opdrachtnemer niet tijdig zou hebben gewaarschuwd voor de extra kosten. De opdrachtgever kreeg van de rechtbank gelijk, maar waarom?

Wanneer er sprake is van kostenverhogende omstandigheden moet de opdrachtnemer de opdrachtgever zo snel mogelijk waarschuwen voor de noodzaak tot een prijsverhoging. Kostenverhogende omstandigheden zijn wijzigingen die na het sluiten van de overeenkomst leiden tot een hogere prijs én de opdrachtnemer niet kunnen worden toegerekend. Gaat het om wijzigingen en/of aanpassingen op verzoek van de opdrachtgever zelf, dan spreken we over meerwerk. Toch geldt ook voor meerwerk een soortgelijke waarschuwingsplicht.

Het nalaten van het waarschuwen van de opdrachtnemer kan je duur komen te staan

In deze zaak waren de werkzaamheden tussen 9 en 14 juni uitgevoerd. De melding van de extra kosten werd pas op de laatste dag (14 juni) gedaan. Volgens de rechtbank was die niet spoedig of tijdig, omdat de waarschuwing pas na afloop van de desbetreffende werkzaamheden werd gegeven. De opdrachtnemer voldeed daardoor niet aan zijn waarschuwingsplicht en heeft daardoor geen recht op bijbetaling.

Een tip: communiceer (zeker de forse) kostenverhogende omstandigheden en meerwerken dus tijdig én schriftelijk met de opdrachtgever, zodat je deze extra kosten niet zelf hoeft te betalen.