Column - Verontruste werkgevers

Datum: 26 maart 2020
Laatst bijgewerkt: 6 april 2020
Door:
Onlangs is het cao-overleg in de glastuinbouw opnieuw vastgelopen. Voorlopig wordt er ook geen cao verwacht. De glastuinbouw kent zo’n 35.000 werknemers en zo’n 15.000 seizoenarbeiders.

Ik volg het cao-proces van de glastuinbouw op de voet. Deze sector komen we veel tegen. Zo hebben we gezamenlijk een Colland-cao (samen met nog enkele agrarische en groene sectoren) en verdelen we zetels in tal van besturen, zoals BPL Pensioen en Stigas.

Al eerder was het ons ook niet gelukt om een cao af te sluiten. In september 2019 besloten we dat verder onderhandelen over een nieuwe cao LEO geen zin meer had. Een belangrijk punt daarbij was het loon. Ook aan de cao-tafel van de glastuinbouw bleek dit een lastig punt te zijn.

De Cumela Ondernemerslijn krijgt regelmatig een telefoontje van een verontruste werkgever. De vraag die dan opkomt, is wanneer we weer een nieuwe cao gaan afsluiten. En vooral: wanneer gaan we weer een loonafspraak maken? In onze cao staat namelijk dat er per 1 januari 2019 een loonsverhoging van één procent moest worden gegeven. Sindsdien is er niets meer geregeld. Veel van de werkgevers in onze sector vinden dat dat niet kan. Werknemers verdienen immers dat hun loon zich blijft ontwikkelen, zodat hun koopkracht behouden blijft.

We zijn het daarmee eens. We vinden het belangrijk dat onze sector aantrekkelijk blijft om in te werken. Loon is daarbij een belangrijk punt. Aan de cao-tafel van glastuinbouw is door werkgevers een flink loonbod gedaan (4,5 procent voor achttien maanden). Dat werd door de bonden echter als te laag gezien. Werkgevers in de glastuinbouw wilden daarnaast afspraken maken over de invulling van wetsontwikkelingen (Wet arbeidsmarkt in balans).

Wij hopen deze of komende maand de gesprekken met de bonden eindelijk weer te hervatten. Loon zal daarbij een belangrijk punt zijn, maar ook voor ons geldt dat we goede afspraken willen maken over overige zaken. Zeker nu we in een heel andere tijd leven. De ontwikkelingen in de glastuinbouw zijn in die zin zorgelijk, temeer omdat ook andere cao-tafels moeite hebben om tot een cao te komen. We houden je op de hoogte.

 

Sander van Meer, teamleider Advies en Arbeidsmarkt