Hans Verkerk, 2022, VNO NCW

Column - "Hoe blijf je erbij?"

Datum: 17 januari 2023
Laatst bijgewerkt: 17 januari 2023
Door: Hans Verkerk
Het jaar 2022 is omgevlogen. Het was een raar jaar, met grote uitdagingen, ook op financieel vlak. Wie het nieuws heeft gevolgd, maar ook wie de facturen van zijn leveranciers heeft bekeken, zal zich regelmatig hoofdschuddend hebben afgevraagd waar dit allemaal heen moet. Wordt het niet eens tijd om wat bij te sturen in Den Haag? Daar bieden de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart wellicht een goede graadmeter voor.

Veel van onze bedrijven hebben begin 2022 de tarieven flink verhoogd en dat was ook nodig om niet in eigen vlees te snijden. Daarnaast hebben velen voor het eerst ervaring opgedaan met het werken met een variabele prijsopbouw, waarbij er naast een vast prijsdeel ook een variabel deel was op basis van de dieselprijsnotering die wij elke week publiceerden. Ook dit jaar zal de brandstofprijs waarschijnlijk heel variabel blijven. Dat pleit ervoor om door te gaan met een variabele prijsopbouw.

Hoe zorg je dat je erbij blijft? Wat kunnen opdrachtgevers en klanten nog aan? Zorg dat je je kostprijs kent. Gebruik hiervoor het kostprijsmodel dat wij aan onze leden ter beschikking stellen. Dan weet je wat je echt nodig hebt. Ook voor dit jaar zal weer een forse stap in de tarieven nodig zijn. Alle kostprijsonderdelen zijn het afgelopen jaar immers flink in prijs gestegen. En wil je ruimte overhouden om te blijven ondernemen, dan zul je je tarieven aan de stijgende kostprijs moeten aanpassen.

Je kunt je afvragen of de kostprijs ook nog ooit weer zal gaan dalen. Die kans is niet heel groot. Alleen in een situatie waarin er sprake zou zijn van een grote en langdurige deflatie (het omgekeerde van inflatie) kun je verwachten dat kostprijzen nog weer dalen. Daar ziet het op dit moment totaal niet naar uit. Het meest voor de hand liggend is dat de kosten ook de komende jaren zullen blijven stijgen en daar zal de hele maatschappij in mee moeten. Ook je opdrachtgevers en klanten zullen mee moeten in steeds verder stijgende tarieven. Veel sterkte bij het overdenken van de tarieven en het uitleggen van je keuzes aan de klanten.

Hans Verkerk,
Teamleider beleid