samenwerken, Jan Vrij (1917), onderaannemer

Column - Grondverzet en groen: een mooie combinatie

Datum: 4 november 2021
Laatst bijgewerkt: 4 november 2021
‘Grondverzet en groen’ was het thema van Grondig 8. Waarschijnlijk is dit thema niet zomaar gekozen door de redactie. Groen wordt steeds belangrijker en komt ook steeds hoger op de agenda te staan. Vroeger was het altijd een sluitpost op een begroting, maar steeds vaker is het een apart afgeprijsde post in een begroting. Voor ons als bedrijf - en dat geldt voor veel cumelabedrijven - is de combinatie grondverzet en groen wel iets waarmee wij ons kunnen en willen onderscheiden. Van allebei hebben we namelijk verstand. 

Hiermee heb je als cumelabedrijf een streepje voor, maar gebruik dat dan ook 

We worden regelmatig door een opdrachtgever gevraagd om te komen kijken bij groen dat niet is aangeslagen. Vaak zie je dan dat het grondwerk (dat doorgaans wordt gedaan door een ander bedrijf dan de firma die die het groen verzorgt) niet is uitgevoerd zoals het zou moeten om het beste resultaat te krijgen voor het groen. Het gaat dan meestal om een verkeerd aangelegde of verdichte plantplaats van een boom of een grasveld dat niet is aangeslagen. De beste methode om dit te herstellen, is om het grondwerk voor het groen overnieuw te doen. Dubbele kosten dus, waar de opdrachtgever ook niet op zit te wachten. 

Het kan echter ook anders. Een cumelabedrijf heeft vaak verstand van grondverzet, maar ook van groen en zal het werk beter kunnen uitvoeren dan zijn collega die alleen verstand heeft van grondwerk of in elk geval eerder aan de bel trekken bij de opdrachtgever als het niet goed gaat. 

Hiermee heb je als cumelabedrijf een streepje voor, maar gebruik dat dan ook. Als je een opdrachtgever een eerlijk advies geeft, is hij ook vaak genegen jou een werk te gunnen waar je wat mag verdienen. Zo heb je allebei wat: de opdrachtgever heeft een goede kwaliteit en jij hebt een normale prijs. 

Jan Vrij, voorzitter sectie Grondverzet en Cultuurtechniek