Column - Een voor allen en allen voor één

Datum: 2 juli 2021
Laatst bijgewerkt: 22 november 2022
Door: Rob de Goede
Ken je de uitspraak een voor allen, allen voor één. Voor de drie musketiers was het iets nobels, maar digitale boeven gebruiken dit toch anders. Een wachtwoord voor alles en alles voor de boef, zullen we maar zeggen. In deze column ga ik in op de wachtwoorden.

Sinds het begin van het computertijdperk wordt een vorm van toegangsbeveiliging gebruikt. Meestal in de vorm van een gebruikersnaam en wachtwoord. Tegenwoordig gebruik je waarschijnlijk je emailadres in plaats van een aparte gebruikersnaam. 
Hoewel het vaak verplicht is om op deze manier in te loggen is het goed om je bewust te zijn dat je wachtwoord het enige beschermingsmiddel en voorkomt dat iedereen onder jouw naam zijn gang kan gaan en dat jij uiteindelijk opdraait voor de kosten.

Risico's worden groter
Ik zie heel vaak dat hetzelfde wachtwoord gebruikt wordt voor webshop A, voor webshop B en in deze tijden van corona ook nog om een account voor het zwembad-abonnement aan te maken. Het walhalla voor een crimineel. Die kan immers met het wachtwoord en jouw emailadres bij verschillende webshops proberen in te loggen en bestellingen doen. De producten worden dan op een ander adres afgeleverd en jij kunt de rekening betalen. 

Er zijn verschillende middelen om je hiertegen te bewapenen en de meest voor de hand liggende is: gebruik voor alles waar dat nodig is een ander wachtwoord! Hoe onthoud je die dan allemaal? Het opschrijven op een papiertje lijkt niet zo handig en waar laat je die dan? Dan maar in een document of in Excel vastleggen? Dat is ook niet zo verstandig want als er op je computer wordt ingebroken hebben ze gelijk alle informatie die ze nodig hebben om overal in te komen.

Wachtwoordkluis
Gelukkig zijn daar hulpmiddelen voor in de vorm van een digitale wachtwoordkluis. Dit zijn programma’s waar je al je inloggegevens kunt opslaan en later weer kunt raadplegen. Deze worden per inlog geordend opgeslagen. Vaak vul je hier je gebruikersnaam, wachtwoord, link naar de betreffende website en een stukje vrije tekst in. Je collectie van wachtwoorden beveilig je dan met één wachtwoord dat je uiteraard niet moet vergeten. Er zijn verschillende programma’s in omloop. Denk hierbij aan Keepass, Lastpass of Dashlane. Overleg met je ICT- deskundige of adviseur wat de beste en meest veilige optie voor je is.

De voordelen hiervan zijn:

  • Je hoeft maar één wachtwoord te onthouden om in de wachtwoordmanager te komen. Bewaar deze uiteraard fysiek op een veilige plek.
  • Je voor iedere inlog een ander wachtwoord kunt gebruiken.
  • Een inbreker in de computer kan niet zomaar al je wachtwoorden ophalen en inzien. Een wachtwoordmanager slaat alles veilig en versleuteld op.
  • Je hebt een overzicht van alle plekken waar je inlogt met een gebruikersnaam en wachtwoord.
  • Soms kan een wachtwoordmanager de gebruikersnaam en het wachtwoord automatisch invullen voor je.
  • Een nog betere beveiliging is het gebruik van zogenaamde twee-factor-authenticatie. Ik zal hier in een aparte column op terug komen en hier uitgebreid uitleg over geven.


Ik heb hier een filmpje toegevoegd waarin nog dieper ingegaan wordt op een manager van wachtwoorden. Zelf ben ik blij van de chaos aan wachtwoorden af te zijn sinds ik een kluis gebruik. Eén wachtwoord onthouden bevalt me stukken beter, vooral omdat ik weet dat ik daarmee voorkom dat alles naar de crimineel kan gaan.