Column - Compensatie personeel in quarantaine

Datum: 8 maart 2022
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Jacqueline Tuinenga
De maand is weer omgevlogen en nog steeds hebben we te maken met beperkingen door corona. Niet in het werk gelukkig, maar als werkgever voel je ongetwijfeld de gevolgen van de quarantainemaatregelen. Gelukkig zijn er sinds 26 januari versoepelingen van kracht.

Als een werknemer zelf geen klachten heeft, mag hij aan het werk en hoeft hij niet in quarantaine. Hoe zit het vervolgens met de dagen waarop je medewerkers als gevolg van quarantaine niet hebben kunnen werken? Niet ziek, dus de verzuimverzekering geeft niet thuis. Die kosten komen voor jou als werkgever. Er is heel lang gezocht naar een manier om werkgevers hiervoor te compenseren, maar een simpele oplossing werd niet gevonden. Ook zou een simpele oplossing altijd weer leiden tot ongelijkheid, want de ene werkgever wordt mogelijk meer geconfronteerd met medewerkers in quarantaine dan een andere. Vergelijk het met de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), een regeling die snel in elkaar is gezet. Daar was iedereen op dat moment blij mee, maar nu we twee jaar verder zijn en de definitieve beoordelingen worden gemaakt, komen de haarscheurtjes boven. Als je loonsom daalt ten opzichte van de refertemaand, ook buiten jouw schuld, word je namelijk buitenproportioneel gekort. Het ziet er naar uit dat de rechter hier nu een rechtvaardiging in gaat aanbrengen. Wat dat voor individuele kwesties betekent, is zeer afhankelijk van feiten en omstandigheden.

Hoe zit het met de dagen waarop je medewerkers als gevolg van quarantaine niet hebben kunnen werken?

Wat betreft de compensatie voor de vele uren die het personeel in quarantaine heeft gezeten, kan het een simpele oplossing zijn om één van de werkgeverspremies, bijvoorbeeld de premie voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof), te verlagen. Dit blijft een aandachtspunt in de lobby. Het is dan niet direct herleidbaar naar een compensatie van kosten voor een individuele werkgever, maar het gaat er uiteindelijk om dat de werkgeverslasten lager worden, toch?