veilig, ongeluk, ongelukken, kraan

Wat moet ik doen voor de veiligheidsladder? (deel 3)

Datum: 6 oktober 2021
Laatst bijgewerkt: 15 december 2021
Welke stappen je moet zetten voor de zogenaamde self assessment en wanneer moet je certificeren. Die vragen beantwoorden we deze week in de serie over de Veiligheidsladder (NEN Safety Culture Ladder). Een veiligheidssysteem waaraan ondernemers die voor de ondertekenaars van Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVidB) werken, vanaf 1 januari moeten voldoen maar waar Cumela grote vraagtekens bij plaatst.
Welke stappen moet ik doorlopen voor het Self assessment van de Veiligheidsladder?

Voor het self Assessment zijn op hoofdlijnen twee belangrijke stappen te nemen:

  1. Uitvoeren zelfbeoordeling
  2. Toetsing van de zelfbeoordeling door een certificerende instelling
     

Het self assessment kun je uitvoeren met de webtool SAQ  Compact (Self Assessment Questionnaire) (https://www.webtoolscl.nl/nl/probeer-het-zelf). Hiermee krijg je een beeld van de sterke en zwakke punten in je organisatie. Het is een nulmeting waarmee je inzicht krijgt in hoeverre je bedrijf aan alle eisen voldoet.

De kosten voor het self assessment bedragen € 158 voor een bedrijf van 1-25 werknemers. Daarboven zijn de kosten € 315.

Wanneer het self assessment is uitgevoerd, laat je deze toetsen door een Certificerende instelling als bijvoorbeeld Normec NCK of TUV Nederland. Naast de beoordeling van de zelfbeoordeling zal de auditor de GAP-analyse en actieplan beoordelen.

Bij een positieve beoordeling ontvang je een verklaring dat je voldoet zonder trede-indicatie. De verklaring is 3 jaar geldig en wordt ieder jaar getoetst. Voor het eerste jaar staat voor de controle één mandag. In het tweede en derde jaar wordt met name het actieplan beoordeeld. Hiervoor staat een  halve mandag.

De kosten voor de certificerende instelling komen gemiddeld uit op circa € 2.400 voor 3 jaar.

Wil je ondersteuning bij de uitvoering van het self assessment dan kunnen de adviseurs certificering van Cumela je begeleiden. Hiervoor kun je contact opnemen met de Ondernemerslijn (tel: 033 – 247 49 99 of [email protected])

Welke stappen moet ik doorlopen voor SCL-certificering voor de Veiligheidsladder ?

Om te certificeren voor SCL dienen de volgende stappen te worden doorlopen:

  1. Keuze van trede en certificerende instelling.
    Voor het opvragen van een offerte bij een certificerende instelling dient een keuze gemaakt te worden voor welk niveau je de organisatie wil laten certificeren. Maak hierbij een realistische keuze, tijdens de audit kun je er niet meer voor kiezen om een niveau naar beneden te gaan. De keuze is mede afhankelijk van de mate waarin binnen een organisatie het veiligheidsbewustzijn aanwezig is. Cumela Advies kan met een self assessment op maat helpen om de trede te bepalen. Voor veel opdrachtgevers is trede 2 in eerste instantie voldoende, echter er zijn opdrachtgevers die een hogere trede vereisen.
     
  2. Uitvoeren Self assessment
    Op het moment dat er met een CI, zoals bijv. Normec NCK, KIWA of TUV Nederland  een overeenkomst is dient er een self assessment uitgevoerd te worden. Hiervoor kan het self assessment van stap één gebruikt worden. Je kunt een eigen format of die van Cumela Advies gebruiken. Ook kun je gebruikmaken van de webtool. Op basis van dit self assessment ontstaat er een beeld van de organisatie. Waar is de organisatie sterk en waar vallen nog verbeteringen door te voeren? Op basis van deze uitkomsten voert de organisatie voor de externe audit nog verbeteringen door.
     
  3. Certificatie-audit:
    Het auditteam van de CI, bestaande uit twee auditoren, zal tijdens de audit , naast het self assessment, GAP-analyse en actieplan worden ook lopende projecten beoordeeld en wordt met directie en medewerkers in gesprek gegaan over hoe het is gesteld met het veiligheidsbewustzijn in de organisatie.
     
  4. Ontvangst certificaat
    Wanneer de audit positief verloopt dan wordt het certificaat met trede-vermelding afgegeven met een looptijd van drie jaar. Binnen een jaar dient een nieuwe audit uitgevoerd te worden.

De kosten voor de certificerende instelling zijn afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de gekozen trede. Als voorbeeld zijn de kosten voor een gemiddeld Cumelabedrijf (11-25 werknemers) voor SCL, trede 2 circa € 8.400 voor 3 jaar, dit is excl. de kosten voor de webtool voor het self assessment.

Wil je ondersteuning bij certificering dan kunnen de adviseurs certificering je begeleiden. Hiervoor kun je contact opnemen met de Ondernemerslijn (tel: 033 – 247 49 99 of [email protected])

Wat is het verschil tussen SCL-certificering en de SCL Light audit voor de Veiligheidsladder?

Een ervaringsaudit (SCL Light) biedt een bedrijf de mogelijkheid om op beperkte schaal te ‘proeven’ of bepaalde bedrijfsaspecten aan de eisen voldoen en om ervaring op te doen met een audit op de Veiligheidsladder. Bij de SCL Light beoordeelt de CI de aanwezigheid en kwaliteit van de veiligheidscultuur, gap-analyse en het actieplan.  De ervaringsaudit is beperkt van omvang en leidt niet tot afgifte van een score en een certificaat. De omvang is bepaald op 40% van een volledige certificatieaudit met een minimum van 2 mandagen bij trede 3 en 3 mandagen bij trede 3. Minimaal worden directie, management en uitvoerenden beoordeeld en wordt 1 werk bezocht. Met SCL Light wordt geen certificaat maar een statement afgegeven met trede indicatie. In jaar twee en jaar drie wordt er door de CI een check uitgevoerd op het opgestelde actieplan. Voor de ervaringsaudit voor je de SAQ extended vragenlijst in. Dit is een zelfevaluatie met 233 vragen. Met SAQ Extended doe je een uitgebreide evaluatie van de veiligheidscultuur binnen de organisatie. Door de vragen te beantwoorden kun je bekijken op welke trede van de ladder je uitkomt. Voordat je de vragenlijst invult, geeft je aan op welke trede je wil worden gecertificeerd. De respondenten krijgen dan alleen de vragen van die trede (én de lagere treden) om te beantwoorden. SAQ Extended bevat 233 vragen.

De kosten voor de certificerende instelling zijn afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de gekozen trede. Als voorbeeld zijn de kosten voor een gemiddeld Cumelabedrijf (11-25 werknemers) voor trede 2 circa € 4.800 voor 3 jaar, dit is excl. de kosten voor de webtool voor het self assessment.

Wil je ondersteuning bij certificering dan kunnen de adviseurs certificering je begeleiden. Hiervoor kun je contact opnemen met de Ondernemerslijn (tel: 033 – 247 49 99 of [email protected])

Mijn bedrijf is VCA gecertificeerd. Is dat voldoende voor de Veiligheidsladder?

Nee, een VCA-Certificaat is niet voldoende voor een opdrachtgever die de Veiligheidsladder eist. Wel zullen bedrijven die VCA-gecertificeerd zijn in veel gevallen beter voorbereid zijn en beter scoren bij de zelfbeoordeling op gebied van veiligheid en gezondheid.

Wat kan Cumela Advies voor mij betekenen als het gaat om de veiligheidsladder?

Advies vooraf: De adviseurs van Cumela Advies kunnen je voorzien van de juiste informatie om een goede inschatting te kunnen maken over wat voor je van toepassing is: self assessment, SCL light of de daadwerkelijke certificatie. In één gesprek geven wij uitleg over de verschillen, de vereisten vanuit de Governance Code voor de Bouw en wat er van je verwacht wordt. Tevens stemmen we samen het vervolgtraject met bijbehorende taakverdeling af.

Begeleiding self assessment en SCL Light: De adviseurs van Cumela Advies kunnen je bijstaan bij het uitvoeren van het self assessment. Het self assessment moet immers door zowel directie, managementleden als uitvoerende medewerkers uitgevoerd worden. Onze adviseurs staan je bij tijdens het doorlopen van deze vragenlijsten en geven aanvullend uitleg en advies. Helaas is dit systeem een administratief gedrocht waarbij snel verkeerde conclusies worden getrokken. Goed en slim invullen is helaas belangrijk om te voorkomen dat je in een te zwaar traject komt. We blijven daarom vraagtekens plaatsen bij het nut van dit systeem. Wie er niet onderuit kan, helpen we graag om het hele traject zo slim mogelijk te doorlopen.

Begeleiding certificatie traject: De adviseurs van Cumela advies kunnen je door middel van het uitvoeren van een self assessment advies geven over een realistische trede indicatie. Vervolgens wordt er op basis van dit self assessment een plan van aanpak gemaakt met concrete acties die je zelf binnen de organisatie door kunt voeren. Praktisch en laagdrempelig!

Begeleiding acties en actieplan: Heb je moeite met het uitvoeren van de opgestelde acties op basis van de gap analyse of het actieplan? Onze adviseurs van Cumela Advies kunnen je ondersteunen bij de doorvoeren van concrete acties. Hierbij ontzorgen onze adviseurs je, maar houden zij je wel op de hoogte zodat je exact weet wat er speelt.