overleg personeel

Wat je moet weten over de risico-inventarisatie en -evaluatie

Datum: 1 maart 2016
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Corina van Zoest-Meester
Met een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) breng je de gezondheids- en veiligheidsrisico’s binnen jouw bedrijf in kaart. Je maakt die voor de mensen die er werken, jouw gezinsleden en voor bezoekers. Veel risico’s kun je met kleine aanpassingen en weinig kosten wegnemen. Een RI&E voorkomt ongevallen, ziekteverzuim en langdurige arbeidsongeschiktheid.

Ben ik verplicht om een RI&E op te stellen?
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden op jouw bedrijf. De RI&E is daarbij het uitgangspunt: er staat in wat al goed geregeld is en wat nog aandacht verdient. Bovendien kun je op basis van de RI&E prioriteiten stellen: welke zaken moet je als eerste aanpakken en wat kan later? Dit voorkomt dat je veel tijd, energie en/of geld steekt in zaken die eigenlijk minder belangrijk zijn. Daarnaast is een RI&E wettelijk verplicht. Wil jij een kwaliteitscertificaat zoals GlobalG.A.P. en VCA behalen? Dan is een RI&E ook verplicht.

Wanneer moet ik de RI&E laten toetsen door een externe deskundige?
De RI&E voor het cumelabedrijf hoef je pas te laten toetsen als jouw bedrijf meer dan 25 medewerkers heeft of als dat nodig is voor VCA.

Wanneer moet ik mijn risico-inventarisatie en -evaluatie actualiseren? 
Jouw RI&E moet actueel zijn. Als er belangrijke wijzigingen zijn in jouw bedrijf (verbouw of nieuwbouw, andere productiemethoden) ben je verplicht hem te actualiseren. VCA vereist elke drie jaar een geactualiseerde (functie)RI&E. Moet je jouw VCA-certificaat dit jaar verlengen? Neem dan op tijd contact op met Stigas, zodat je jouw RI&E vroegtijdig kunt actualiseren.

Meer informatie?
Kijk op www.stigas.nl onder diensten. Of bel de servicedesk: 085 – 044 07 00 (kies voor optie 1).