bermen maaien

Wat doet een beleidsmedewerker sociale zaken?

Datum: 25 oktober 2019
Laatst bijgewerkt: 19 februari 2020
Door: Jacqueline Tuinenga
Er wordt mij weleens gevraagd: “Wat is beleid?” “Wat doen jullie als beleidsmedewerkers eigenlijk?” Ik geef graag een inkijkje in mijn werk. Dat doe ik aan de hand van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Die is aangenomen en gaat in per 1 januari.

Cumela heeft met zes andere brancheorganisaties actie gevoerd voor een betere en werkbaardere regeling. Dat naar aanleiding van de voorstellen die we samen hebben gedaan voor de WAB. Resultaat: een verbetering op één vlak. De jongeren tot 21 jaar, die maximaal 52 uur per maand/48 uur per 4 weken werken, komen onder het lage WW-tarief te vallen. Hieruit blijkt dat samenwerking loont. Ik help graag mee om dat tot stand te brengen. Voor de onderliggende besluiten deed ik mee aan een internetconsultatie eind 2018. Namens Cumela heb ik een aantal verbeteringen voorgesteld en die zijn deels overgenomen.

Transitievergoedingen declareren
Er is ook een onderdeel van de WAB dat nu nog niet ingaat, maar pas in 2021. In de media is daar nog niet veel over gepubliceerd, maar het is goed om te weten dat dit in aantocht is. Er komt een regeling voor kleine ondernemers (minder dan 25 werknemers op peildatum 1 januari) die met hun bedrijf stoppen, omdat zij AOW-gerechtigd zijn, arbeidsongeschikt zijn of overlijden. De regeling houdt in dat deze bedrijven de transitievergoeding die ze aan hun werknemers moeten betalen bij het UWV kunnen declareren. Misschien klinkt dit bekend? Inderdaad, er is vanaf april 2020 een regeling waarbij je als werkgever de aan je werknemer betaalde transitievergoeding kunt declareren bij het UWV. Dit gaat dan om een werknemer die uit dienst gaat na 104 weken ziekte. Deze declaratie kun je indienen vanaf 2015, ook voor al betaalde transitievergoedingen.

Als het UWV de systemen op orde heeft voor deze regeling kan het werken aan uitbreiding van de systemen voor de regeling voor kleine ondernemers. Het is fijn dat die eraan komt. Toch heb ik een zienswijze ingediend. In de conceptregeling staat dat het bedrijf voor minimaal één werknemer een UWV-procedure moet volgen om aan te tonen dat het bedrijf de bedrijfsvoering staakt. Cumela vraagt zich af waarom de bewijslast niet vrij wordt gelaten. Wij zouden graag zien dat bedrijven ook op een andere manier dan een UWV-procedure mogen aantonen dat ze de bedrijfsactiviteiten staken.

Bij staking van de onderneming wegens ziekte of beperkingen van de ondernemer moet je als bedrijf een rapportage van een bedrijfsarts tonen. Cumela vraagt zich af waarom een verklaring van de behandelend arts daarvoor niet kan gelden.

De verwachting is dat deze compensatieregeling ingaat op 1 januari 2021. Het heeft geen terugwerkende kracht.

Verbetervoorstellen
Soms zijn er ook conceptregelingen waar we geen bezwaar tegen hebben. Zo heb ik niet gereageerd op het voorstel voor een financiële tegemoetkoming in de vorm van een premievermindering voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds. Die regeling zit goed in elkaar.

Wel hebben wij gereageerd op de STAP-voorstellen. Tot en met 2019 geldt een fiscale scholingsaftrek. De opvolger is een persoonlijk ontwikkelbudget of een individuele leerrekening. Dit budget bestaat uit een maximaal bedrag per jaar.  Op zich zijn de STAP-voorstellen goed, maar wij denken dat de uitvoering praktischer kan en hebben daar voorstellen voor gedaan.

Cumela oefent invloed uit
Voordat de Kamer wetgeving behandelt of voordat wetgeving via internetconsultatie bekend wordt gemaakt, zijn er al signalen en worden concepten besproken. Ik kan hier niet al teveel over vertellen, maar het is voor jou als ondernemer goed om te weten dat Cumela ook in zo’n stadium al invloed uitoefent.