Geld

Waardebepaling agrarische loonbedrijven

Datum: 26 november 2021
Laatst bijgewerkt: 26 november 2021
Om een eerste indruk van de waarde van een onderneming te verkrijgen, kan gebruik worden gemaakt van de market multiple. Voor een gemiddeld agrarisch loonbedrijf is deze 2,2. Dit betekent dat de waarde 2,2 keer de Ebitda is, wat voor een gemiddeld bedrijf zou uitkomen op € 810.409,-.

“Opvallend is dat deze market multiple veel lager is dan die voor grondverzetbedrijven, die uitkomt op 4,3”, vertelt Dieuwer Heins, adviseur bedrijfsoverdracht van Cumela Advies. “Ook valt op dat de berekende waarde veel lager is dan de waarde van onroerend goed, machines en werkkapitaal”, aldus Heins. De market multiple is volgens hem zo laag door de krappe marges in combinatie met de hoge investeringen in de agrarische sector. “Hierbij is ook nog geen rekening gehouden met eventueel aanwezige stille reserves, waardoor de waarde nog hoger kan zijn.” 

Waardebepaling

Toch staat Heins niet negatief tegen bedrijfsoverdracht bij agrarische loonbedrijven. “Als potentieel koper kun je vanuit strategische overwegingen toch besluiten om een bedrijf of een deel ervan over te nemen. Ook liggen er voor een koper kansen om de overname rendabel te maken door de benutting van arbeid en machines te verbeteren en synergievoordeel te behalen.”  

De cijfers zijn gebaseerd op het sectorgemiddelde en benadrukt Heins. “We weten dat er een grote groep van bedrijven is die een duidelijk beter rendement heeft in combinatie met een kleinere balanswaarde. Bij deze bedrijven zal de waardering duidelijk positiever uitpakken.” 

Ondanks de lage waardering die uit het gebruik van de market muliple geeft, heeft het gebruik toch grote voordelen, vindt Heins. “Je krijgt hiermee heel eenvoudig een eerste indruk van de waarde van het bedrijf. Het gewone waarderen van een onderneming is complex en er dient rekening te worden gehouden met de bedrijfsspecifieke kenmerken. Daarbij zijn er ook meerdere methodes voor waardering. Ga je echt over tot verkoop, dan is het van belang om een nauwkeurige waardering uit te voeren, waarbij onder meer wordt gekeken naar de sterke en zwakke punten van de onderneming, het onroerend goed en het investeringsniveau. Dan kun je de maximale waarde bepalen.” 

Wil je weten wat de waarde is van jouw onderneming, doe dan mee aan de kengetallenvergelijking Cumela Kompas. Neem hiervoor contact op met je bedrijvenadviseur, bel met de Ondernemerslijn op nummer (033) 247 49 99 of stuur een e-mail naar [email protected]