Mest - Van Vliet

Schouten blij met certificeringsschema KeurMest

Datum: 24 juli 2020
Laatst bijgewerkt: 4 augustus 2020
Door: Herma van den Pol
Landbouwminister Carola Schouten blijkt heel blij te zijn met wat KeurMest al bereikt heeft en moedigt het verder uitrollen daarvan aan. Dat bleek uit de kamerbrief over diverse toezeggingen in het mestbeleid. Ook is ze blij met de plannen van de sector om de mestmarkt transparanter te maken.

Positieve geluiden komen er vanuit Schouten wanneer ze ingaat op de aanpak van de mestfraude. "Er zijn nog twee resterende sporen die momenteel worden onderzocht", zegt Schouten in een kamerbrief over het mestbeleid. Hans Verkerk, beleidsmedewerker meststoffendistributie bij Cumela ging in Grondig 6 al uitgebreid in op het tot stand komen van die sporen. Het artikel daarover vind je in de bijlage. "Die sporen zijn digitalisering en gegevens mestdistributie en certificering."

"Het spoor ‘Real time verantwoorden van mesttransporten’ van de Versterkte Handhavingsstrategie, kan dadelijk aansluiten bij het onderdeel ‘Digitalisering gegevens mestdistributie’ uit het sectorale Plan van Aanpak. Die aansluiting is belangrijk omdat zo de praktische toepasbaarheid – een belangrijk uitgangspunt - wordt geborgd."

Fraude of onregelmatigheid?
Alle stappen samen moeten de mestmarkt meer transparant maken, zodat er straks ook onderscheid gemaakt kan worden tussen fraude en onregelmatigheden. Dit komt ook ten goede aan de ondernemers die wel hun best doen, want wanneer het systeem eenmaal werkt verwacht Schouten dat de administratieve lasten verlaagd kunnen worden.

In de kamerbrief gaat Schouten ook in op de kwaliteit van mest. Iets wat via het certificeringsschema van KeurMest geborgd kan worden. Rond de zomer heeft de sector aangegeven de eerste bedrijven te kunnen certificeren. "Ik vind dat een belangrijke stap en zal mij waar mogelijk inzetten om deelname aan het certificeringsschema te steunen. Ik zal bij alle partijen in de mestketen en agrobedrijfsleven aandringen er voor te zorgen dat KeurMest een wezenlijk onderdeel van de kwaliteitsbewaking in de productieketen wordt." In combinatie met de transparantie ziet Schouten goede kansen om de inzet van dierlijke mest aan te jagen.    

Derogatie
Schouten gaat ook nog even in op de nieuwe derogatiebeschikking. Hierbij gaat zij niet inhoudelijk in op de inhoud van de nieuwe derogatie, waaronder het niet toestaan van het uitrijden van mest boven de twintig graden. Wel meldt de landbouwminister dat de aanvullende eisen door de Europese Commissie gevraagd zijn omdat een hogere mestgift kan leiden tot een hogere ammoniakemissie. "In het kader van de aanpak van de stikstofproblematiek werk ik voorts maatregelen uit om ammoniakemissie bij mestaanwending te verminderen. Niet alleen bij derogatiebedrijven maar in de gehele landbouw", zo sluit Schouten af.

Lees hier het verhaal uit Grondig 6 terug