Verzekeringen - Brandverzekering

Preventietips bij buitenopslag

Datum: 1 november 2018
Laatst bijgewerkt: 31 januari 2020
In de cumelasector is steeds meer aandacht voor preventie. Niet alleen omdat de verzekeraar dat van je vraagt, maar ook omdat ondernemers ellende na een calamiteit willen voorkomen. Hier zijn we blij mee, want preventie draagt bij aan verbetering van de verzekerbaarheid van de cumelasector. Met name brandverzekeraars hanteren een steeds strenger acceptatiebeleid. Het wordt steeds belangrijker om door preventie de kans op een calamiteit als brand te verkleinen.

De gevaren van buitenopslag
Veel branden ontstaan door brandstichting, waarbij vooral de brandbare buitenopslag een gemakkelijk doelwit is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan pallets, verpakkingsmateriaal en banden die tegen een pand zijn opgeslagen. Naast brandstichting (vaak in combinatie met ander vandalisme) zijn er ook voorbeelden van zelfontbranding van de buitenopslag. Als het pand dan ook nog met brandbare materialen blijkt te zijn geïsoleerd, is de ellende (en de schade) vaak niet te overzien.

Buitenopslag clausule bij je verzekering
Veel verzekeraars hanteren een buitenopslagclausule waarbij er géén dekking is als er sprake is van een brandbare buitenopslag binnen tien meter vanaf de buitengevel (‘harde’ clausule) en de brand is ontstaan vanuit deze buitenopslag. Ook zien wij clausules waarbij er sprake is van een sterk verhoogd eigen risico in die situatie (‘zachte’ clausule). Kijk daarom altijd goed naar je polis of je aan de gestelde eisen voldoet. Raadpleeg bij twijfel je adviseur of verzekeraar.

Verminder kans op brandstichting

  • Sla brandbare zaken zoveel mogelijk inpandig op of op ruime afstand van je pand.
  • Houd minimaal tien meter afstand tussen de opslag en het pand om het overslaan van een brand te voorkomen.
  • Richt een vaste plek in voor buitenopslag, buiten het bereik van vandalen.
  • Beperk de hoeveelheid afval altijd zo veel mogelijk.
  • Bewaar geen brandbare buitenopslag onder luifels of afdaken.
  • Beperk de opslag van overbodige brandbare materialen zoveel mogelijk.
  • Gebruik voor de afvalopslag buiten altijd een met een slot afsluitbare container.
  • Werkplaatsafval als vuile poetsdoeken, verfresten etc. geeft gevaar op zelfontbranding. Gebruik hiervoor een metalen container met een gesloten deksel.