Fraudehelpdesk

Pas op voor spookfacturen

Datum: 6 augustus 2019
Laatst bijgewerkt: 18 februari 2020
Door: Marijke Dorresteijn
Er zijn verschillende vormen van factuurfraude. Oplichters kunnen echte facturen onderscheppen, ze kunnen offertes opstellen die lijken op echte facturen of ze sturen nepfacturen voor niet geleverde diensten/producten. Zorg dat je geen slachtoffer wordt!

Gewijzigde facturen
Een oplichter onderschept een factuur via de post en wijzigt het rekeningnummer. Of een hacker wijzigt het rekeningnummer op een digitaal factuur. En voor je het weet maak je geld over naar een fraudeur in plaats van je debiteur. 

De factuur blijkt een offerte te zijn
Dit is een aanbieding die eruitziet als een factuur. Maar uit de kleine lettertjes blijkt dat het gaat om een aanbieding. In dit geval hoef je dus niet te betalen. Wanneer je wel betaalt, ga je een overeenkomst aan met de afzender. Het sturen van zulke spookfacturen is strafbaar: de afzender mag niet op een verkapte wijze vermelden dat het een offerte betreft.

Een factuur zonder tegenprestatie
Je ontvangt een factuur zonder dat je opdracht gegeven hebt tot levering van goederen of diensten. Het kan zijn dat er sprake is van een administratieve vergissing of van kwade opzet. Van belang is dat je bij de afzender de reden van de factuur opvraagt. De afzender moet kunnen aantonen dat er een overeenkomst met je is, en dat je vooraf bent geïnformeerd over de inhoud van de overeenkomst. Zonder dat bewijs heb je geen betaalverplichting. Ook het sturen van dergelijke spookfacturen is strafbaar.

Meld fraude
Mocht je er achter komen dat je te maken hebt met factuurfraude, meldt dit dan onmiddellijk bij je bank en doe aangifte bij te politie. Mogelijk is het geld nog niet doorgesluisd en kan de rekening nog bevroren worden. Het is niet mogelijk om de bank hiervoor aansprakelijk te stellen, ook niet wanneer zij een naam en bankrekeningnummercheck aanbieden. Degene die een betaalopdracht geeft is zelf verantwoordelijk voor het gebruik van de juiste IBAN.

Meer informatie
Heb je nog vragen? Neem contact op met de Cumela Ondernemerslijn via (033) 247 49 99 of via [email protected]