Knoll gras balen na hakselen

Ontdek de inzichten uit het ruwvoeronderzoek

Datum: 19 november 2021
Laatst bijgewerkt: 19 november 2021
Door: Maurice Steinbusch
Op donderdag 25 november van 10.00 -14.00 uur presenteren onderzoekers van Wageningen University & Research en Louis Bolk Instituut de eerste resultaten van het onderzoek van de PPS Ruwvoer, Bodem en Kringlooplandbouw (in verband met corona) via een interactieve webinar online. Wil je als cumelabedrijf actief in de ruwvoerwinning op de hoogte blijven van de nieuwste inzichten dan is dit een mooie gelegenheid.

Wij zijn partner in dit onderzoeksprogramma, omdat we het belangrijk vinden dat cumelabedrijven actief in ruwvoerwinning direct toegang hebben tot nieuwe inzichten op het bied van bodem, bemesting en bodem. Meer informatie is beschikbaar via ruwvoerenbodem.nl.

Programma 
Het interactieve programma ziet er als volgt uit:

10:00 - 10:30

Plenair deel

 

Inleiding vanuit de projectleiding en een inleiding door dhr. Frank Kooiman, Manager Directie Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit bij het Ministerie van LNV. Tijdens zijn inleiding legt dhr. Kooiman een link tussen deze PPS Ruwvoer, bodem & kringlooplandbouw en het ontwerp 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn en andere relevante beleidsthema’s.

10.30 – 11.15

Workshop 1 - Grasland

 

Stap 1: Plantjes krijgen, Stap 2: Plantjes overleven, Stap 3: Verhogen aandeel Engels raaigras, Stap 4: Effect op opbrengst en voederwaarde

11.15 – 11.30

Pauze

11.30 – 12.15

Workshop 2 - Mais en andere voedergewassen

 

O.a. Meerjarig onderzoek met duurzame maatregelen, resultaten van 2e jaar. Ritnaaldschade in continuteeltmais – oorzaken en beheersen. Resultaten veldproef verschil in mineralisatie van vanggewas bij vernietigen met glyfosaat en mechanische vernietiging.

12.15 – 12.45

Pauze

12.45 - 13.30

Workshop 3 - Duurzaam bouwplan

 

Wat is je bewegingsvrijheid bij: bij meer eiwit van/uit eigen land & bij meer opslag van koolstof in de bodem; Bij koolstof in bodem denken aan effect gewaskeuze, bemesting en grondbewerking. Bij eiwit denken aan de keuze van gewassen op eigen land van de veehouder maar eventueel ook gewasproducten af te nemen van de akkerbouwer

13.30 - 14.00

Plenaire afsluiting

Registratie
Registreren voor deelname kan via de aanmeldpagina. Na je registratie via de aanmeldpagina ontvang je een bevestiging van jouw deelname. Uiterlijk 1 dag van te voren krijg je een link voor aanmelden op de webinarpagina. Deelnemers kunnen via de chat vragen sturen of ook via de webcam actief meepraten in de verschillende sessies.

Over PPS Ruwvoer, Bodem en Kringlooplandbouw
De PPS zoekt naar mogelijkheden voor het realiseren van ambities die onder andere geformuleerd zijn in de LNV visie op kringlooplandbouw, het Klimaatakkoord, en het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’. 

De doelen van het nieuwe onderzoeksprogramma zijn:

  • Verlaging van de emissies/verliezen van koolstof, nutriënten en pesticiden naar lucht en water
  • Verhoging van klimaatmitigatie en klimaatadaptatie
  • Duurzaam bodembeheer voor productievermogen en maatschappelijke diensten op de korte en lange termijn
  • Verhoging van de biodiversiteit in grasland en akkerbouwmatige ruwvoederproductie.
  • Optimalisatie van ruwvoederproductie per oppervlakte eenheid
  • Verhoging van de ruwvoerkwaliteit en benutting
  • Verhoging van nutriëntenefficiëntie in de teelt