Ordner

NOW open vanaf maandag 6 april 9:00 uur

Datum: 4 april 2020
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Jacqueline Tuinenga
De regeling NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) staat vanaf maandag 6 april open. Als ondernemer moet je jezelf twee vragen stellen: 1: wanneer heb ik mijn grootste omzetdaling? 2: Is op basis van de loonsom in januari een subsidie-aanvraag zinvol?

Dit artikel in 1 minuut

Aanvragen van de NOW kan tot en met 31 mei 2020. Datum aanvraag is niet van belang voor ingangsdatum subsidie. De regeling is voor alle bedrijven ongeacht oorzaak omzetdaling. Dus bij omzetdaling door bijvoorbeeld PFAS of de stikstofcrisis. 
Belangrijk om eerst over na te denken:

  1. Wanneer heb ik mijn grootste omzetdaling?
  2. Is op basis van loonsom januari subsidie-aanvraag zinvol?

Aanvraag voor de NOW doe je als je een omzetdaling verwacht van minimaal 20%. De periode die je aanwijst als periode waarin je omzetverlies hebt kies je zelf. Deze keuze kun je maar één keer maken. Denk daar dus goed over na. Er zijn drie opties:

  1. Maart, april en mei
  2. April, mei en juni
  3. Mei, juni en juli

De omzet in de door jou gekozen periode noemen we B. Vervolgens deel je de totale omzet van 2019 door vier: dit noemen we A, de referte omzet (Heb je een gebroken boekjaar? Neem ook dan de omzet over het kalenderjaar 2019 en deel dit door vier). De rekensom omzetverlies: (A-B) / A x 100. Het omzetverlies moet minimaal 20% zijn om in aanmerking te komen voor de NOW. Je rond af naar boven.

De regeling is voor alle bedrijven beschikbaar ongeacht de oorzaak van de omzetdaling. Dus ook cumelabedrijven die door bijvoorbeeld PFAS of de stikstofcrisis de omzet terug zagen lopen kunnen hier een beroep op doen. 

Heb je meerdere gelieerde bedrijven dan wordt gekeken naar de geconsolideerde omzet. Hiermee worden bijvoorbeeld personeels bv’s die geen terugval in omzet hebben toch gecompenseerd als er wel omzetdaling is in de werkmaatschappij.

De bedrijven die de afgelopen periode al een aanvraag voor werktijdverkorting hebben gedaan, hebben inmiddels een brief van het UWV ontvangen waarin is aangegeven dat de aanvraag is omgezet naar een aanvraag voor de NOW-regeling.

Snel opgetuigd
In de toelichting maakt het kabinet direct duidelijk dat ze beseft dat de regeling niet voor iedereen “naar wens” zal uitpakken. “Er is gekozen voor een regeling die snel opgetuigd kon worden, die eenvoudig is en controleerbaar. Dat maakt dat maatwerk voor specifieke sectoren niet mogelijk is.”


De regeling geldt nadrukkelijk alleen voor de periode 1 maart tot 31 juli. Verwacht je bijvoorbeeld pas in het najaar een omzetdaling, dan geldt deze regeling niet.

De datum waarop je een aanvraag doet is niet relevant voor de ingangsdatum van de subsidie. Aanvragen kan tot en met 31 mei. Neem daarom de tijd om over het volgende na te denken:

  1. Wanneer heb ik mijn grootste omzetdaling?(Voor omzetdalingen na juli is nog geen oplossing).
  2. Is op basis van loonsom januari subsidie-aanvraag zinvol?

Bepaal je omzetverlies
Aanvraag voor de NOW doe je als je een omzetdaling verwacht van minimaal 20%. De periode die je aanwijst als periode waarin je omzetverlies hebt kies je zelf. Deze keuze kun je maar één keer maken, namelijk op het moment van aanvragen. Denk daar dus goed over na. Er zijn drie opties:

  1. Maart, april en mei 2020
  2. April, mei en juni 2020
  3. Mei, juni en juli 2020

De omzet in de door jou gekozen periode noemen we B. Deel de totale omzet van 2019 door vier: dit noemen we A, de referte omzet (Heb je een gebroken boekjaar? Neem ook dan de omzet over het kalenderjaar 2019 en deel dit door vier). De rekensom omzetverlies: (A-B) / A x 100. Het omzetverlies moet minimaal 20% zijn om in aanmerking te komen voor de NOW. Je rond af naar boven.

Meer dan 20 procent omzetverlies?
Als je aan deze voorwaarde voldoet kun je een aanvraag NOW indienen via www.uwv.nl. Je moet de volgende gegevens bij de hand hebben:

  • Je bedrijfsgegevens, naam, adres, telefoonnummer, e-mail en gegevens contactpersoon
  • Als je werktijdverkorting hebt aangevraagd het zaaknummer
  • Het loonheffingennummer van je bedrijf
  • De gekozen omzetperiode en het verwachte percentage omzetverlies
  • Het bankrekeningnummer en tenaamstelling. Dit moet hetzelfde banknummer zijn wat de Belastingdienst gebruikt.
  • Je moet een intentieverklaring tekenen waarin je verklaart dat:
    • Je de juiste informatie hebt ingevuld en volledig bent geweest
    • Je begrijpt en accepteert dat de bepalingen vanuit de Algemene wet bestuursrecht van toepassing zijn op de aanvraag
    • Jij bevoegd bent om het bedrijf te vertegenwoordigen
    • Er geen surseance van betaling of faillissement is aangevraagd
    • Je akkoord bent met het opslaan en het verwerken van de gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming

Voor de hoogte van de subsidie is het SV-loon over januari of periode 1 van 2020 het uitgangspunt. Als je het loon per 4 weken betaald wordt de loonsom van periode 1 met 8,33% verhoogd zodat er een maandbedrag ontstaat waarmee verder gerekend wordt.

Het UWV gebruikt de gegevens uit de loonaangifte die je bij de Belastingdienst hebt gedaan. Het SV-loon is niet hetzelfde als het brutoloon (!). Het SV-loon is het brutoloon minus de werknemerspremie PAWW, werknemerspremie pensioen en eventuele inhouding pluspakket. Het SV-loon is het enige bedrag dat bekend is bij de Belastingdienst. Dit bedrag wordt vermenigvuldigd met 130% waardoor je als werkgever een deel van de werkgeverslasten (pensioen/vakantietoeslag) ook vergoed krijgt.
Als de loonsom in maart, april en mei lager is dan die in januari krijg je een lagere subsidie. Is de loonsom in maart, april en mei hoger dan in januari krijg je niet meer dan de loonsom van januari.

Deze werkwijze betekent een probleem voor de cumelasector waar de loonsom in januari meestal op het laagste niveau ligt t.o.v. de andere maanden. Dit speelt in meerdere sectoren en Cumela heeft dit inmiddels bij de minister onder de aandacht gebracht. Het is nog niet bekend of hier een oplossing voor komt.
Ook daarom: kijk heel goed of je de aanvraag nu wilt doen.

Heb je vragen of wil je overleggen?
Bel met de Ondernemerslijn: 033 - 247 49 99