mestmonster berkhof

NIRS geen alternatief voor mestmonster

Datum: 12 november 2021
Laatst bijgewerkt: 12 november 2021
Door: Toon van der Stok
De kans dat bemonstering met NIRS-technologie een alternatief wordt voor het huidige mestbemonsteren is zeer klein nu VMA aangeeft er waarschijnlijk binnenkort mee te stoppen. Het bedrijf slaagt er niet in om het systeem voldoende betrouwbaar te maken.

In een interview met vakblad Grondig dat vandaag (12 november) verschijnt geeft directeur Gerrit van Vlastuin aan geen mogelijkheden meer te zien om het systeem voldoende nauwkeurig te maken. “Bij tests halen we in 80 procent van de gevallen een prima uitslag waarbij de aangegeven gehaltes ook overeenkomen met de gehaltes in een bekende mest. Alleen in twintig procent van de monsters is de afwijking veel te groot en wat we ook proberen, we krijgen dat niet op orde. Inmiddels zien we geen mogelijkheden meer om dat te verbeteren en dan kun je niet anders dan besluiten om te stoppen. Ook al heb je er zoals wij al tonnen of misschien wel een miljoen in geïnvesteerd.”

Toch geen alternatief
De NIRS-technologie, waarbij via infrarode straling continue de gehaltes in de mest worden gecontroleerd, is jarenlang gezien als mogelijk alternatief voor het huidige monsterkabinet. Nadeel van dit systeem is namelijk dat je eerst een monster moet nemen, dit fraudebestendig moet verpakken en dat je pas na een aantal dagen weet wat er in de mest zit. Vooral lastig als de mest direct wordt toegediend, omdat je dan graag wil weten wat er in de mest zit om de plaatsingsruimte optimaal te benutten. Nu wordt om een te hoge mestgift te voorkomen, vaak juist minder dan mogelijk toegediend. 

Alleen in twintig procent van de monsters is de afwijking veel te groot en wat we ook proberen, we krijgen dat niet op orde


Een andere toepassing die voor NIRS werd gezien was het nauwkeuriger bemesten. Hierbij wordt de hoeveelheid mest continue aangepast aan het gehalte aan fosfaat of stikstof om zo precies de juiste hoeveelheid te kunnen geven. Van Vlastuin verwacht dat het systeem hiervoor wel in gebruik zal blijven. “Je weet dan tenminste hoe de hoeveelheden variëren en kunt daar zeker bij precisiebemesting op inspelen. Met onder andere Vervaet kijken we nu hoe we het systeem daar wel kunnen integreren. Want zij zien juist in het buitenland dat hier enorm veel behoefte aan is.”

In Duitsland een succes
Opvallend is dat NIRS wel door de DLG in Duitsland is erkend als meetmethode. Daar worden echter andere en blijkbaar minder scherpe regels gesteld dan in Nederland. Met de techniek wordt zo goed mogelijk gestuurd in de bemesting, waarbij meegerekend moet worden dat in het buitenland veel minder bekend is over de mest als in ons land.

Voor VMA betekent het stoppen met NIRS dat alle energie verder wordt gestoken in het huidige monsterkabinet en vooral in het nieuwe rVDM. Dit systeem is inmiddels praktijkrijp geeft Van Vlastuin in het artikel aan. Komend jaar zal het met alle partijen worden getest zodat het klaar is als de nieuwe regeling op 1 januari 2023 wordt ingevoerd.

Bestel systeem voor rVDM
Zo lang kunnen klanten echter niet wachten waarschuwt Van Vlastuin. “ Wie op tijd een werkend systeem wil hebben zal nu moeten bestellen of in elk geval de intentie afgeven. De levertijden op sommige onderdelen zijn inmiddels zover opgelopen, dat wij nu al moeten bestellen. Maar dat doen we alleen als we weten dat we ze ook kunnen verkopen. Daarom vragen we nu al van onze klanten om een keuze te maken.” 

Lees hier het complete interview