vrachtwagen registreren

Nieuwe registratie om fraude tegen te gaan

Datum: 9 augustus 2022
Laatst bijgewerkt: 31 januari 2023
Door: Hero Dijkema
Geef zo snel mogelijk je voertuigen door! In de loop van 2023 moeten bedrijven met een Eurovergunning hun vrachtwagens, landbouwtrekkers en chauffeurs registreren in het online-voertuigregister van de NIWO (Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie). Sinds mei 2022 is dit register open en kunnen Nederlandse ondernemers da vrijwillig hun gegevens vastleggen.

De registratie van voertuigen en chauffeurs vloeit voort uit de invoering van het Europese mobiliteitspakket. Het doel is om fraude in het beroepsvervoer tegen te gaan. Door de voertuigregistratie kan worden vastgesteld dat er tegenover elk Eurovergunningbewijs een voertuig staat waarmee beroepsvervoer wordt verricht. Ook moeten er voldoende chauffeurs in dienst zijn tegenover het afgegeven aantal Eurovergunningbewijzen.

Ook van landbouwtrekkers die worden ingezet voor beroepsvervoer moeten de kentekens worden vastgelegd.

Voertuigregister

Vanaf 11 mei 2022 is het mogelijk om in het voertuigregister van de NIWO het aantal voertuigen waarmee beroepsvervoer wordt verricht te registreren. Van de voertuigen dienen de kentekens te worden vastgelegd. Dat geldt niet alleen voor vrachtauto’s, maar ook voor landbouwtrekkers die met gronddumpers worden ingezet voor beroepsvervoer. Je kunt niet meer voertuigen invoeren dan het aantal Eurovergunningbewijzen dat door de NIWO is afgegeven. Heb je meer voertuigen waarmee beroepsvervoer wordt gedaan dan het aantal Eurovergunningbewijzen, dan moet je eerst meer Eurovergunningbewijzen aanvragen.

Ook gehuurde voertuigen die voor beroepsvervoer worden ingezet, dienen in het voertuigregister te worden opgenomen. Het voertuigregister is zo ontworpen dat je de voertuigen gemakkelijk kunt aan- en afmelden. Dat kan zelfs gaan om een aanmelding van een voertuig voor een enkele dag.

Het papieren vergunningbewijs blijft wel bestaan en er komt ook geen kenteken van het voertuig op te staan. Het kenteken van het voertuig wordt niet gekoppeld aan het vergunningbewijs. Tijdens het transport dient op elk voertuig een vergunningbewijs aanwezig te zijn. Controle op de voertuigen vindt straks plaats via het voertuigregister.

Werknemers en chauffeurs

In het register moet je ook het totale aantal werknemers en chauffeurs in dienst van de onderneming registreren. Het aantal werknemers en chauffeurs per 31 december dient jaarlijks te worden opgegeven. Deze opgave moet uiterlijk op 31 januari zijn gedaan. Als je geen werknemers in dienst hebt, geef je als aantal nul op.

Nog niet verplicht

Het invullen van het voertuigregister is nu nog niet verplicht, maar wordt het in de loop van 2023 wel. Het niet invullen van het voertuigregister kan vanaf dan grote gevolgen hebben. In het ergste geval kan het leiden tot het intrekken van de Eurovergunning. Daarom adviseert de NIWO om het voertuigregister nu al in te vullen om hiermee ervaring op te doen. Op het moment van inwerkingtreding hoef je de voertuiggegevens alleen maar te updaten.

In het register moet je ook het totale aantal werknemers en chauffeurs in dienst van de onderneming registreren

eHerkenning niveau 3

Het voertuigregister kan alleen digitaal worden ingevuld via ondernemersloket.niwo.nl (ga onder ‘Producten’ naar ‘Voertuigregistratie’). Inloggen kan alleen met eHerkenning niveau 3. Als je die nog niet hebt, moet je die eerst aanvragen bij een erkende leverancier van eHerkenning. De erkende leveranciers vind je via eherkenning.nl.

Knelpunten cumelaondernemers

De meeste leden van Cumela zijn geen fulltime transportbedrijven, maar hier worden de vrachtauto’s en landbouwtrekkers afwisselend voor beroepsvervoer en voor eigen vervoer gebruikt. Tegenover het aantal afgegeven Eurovergunningbewijzen staan altijd voldoende vrachtauto’s of landbouwtrekkers. Bij beroepstransport met trekkers is feitelijk het aantal aanhangwagens bepalend voor het aantal benodigde Eurovergunningbewijzen, al kun je er wel meer aanvragen. Dit geeft ruimte om met de beschikbare trekkers te wisselen bij gebruik voor gronddumpers. Het aantal trekkers en het aantal aanhangwagens moet wel enigszins in verhouding zijn, bijvoorbeeld vijf vergunningbewijzen voor vijf trekkers als je drie aanhangwagens hebt. Je moet dus geen tien vergunningbewijzen en tien trekkers registreren als er maar één aanhangwagen is.

Als er meer Eurovergunningbewijzen zijn dan er chauffeurs beschikbaar zijn, is het belangrijk om dit direct aan te geven

Aan de eis dat het aantal chauffeurs minimaal gelijk moet zijn aan het aantal Eurovergunningbewijzen is in de praktijk echter lastiger te voldoen. In onze sector is er veelal een minder sterke relatie tussen het aantal vrachtwagens en het aantal chauffeurs. Wel zal er met alle vrachtwagens op enig moment beroepsvervoer worden gedaan, waardoor er meer vrachtwagens in het voertuigregister worden ingeschreven dan er soms chauffeurs in dienst zijn. Er zijn soms minder chauffeurs met een C(E)-rijbewijs dan er vrachtwagens zijn. Dat komt deels door de huidige personeelskrapte en doordat vrachtwagens, zoals mesttankauto’s, seizoensmatig worden ingezet en een deel van het jaar stil staan.

Verschil verklaren

Er mag een bepaald verschil zitten tussen het aantal ingevoerde kentekens (voertuigen) en het aantal chauffeurs. Als er meer Eurovergunningbewijzen zijn dan er chauffeurs beschikbaar zijn, is het wel belangrijk om dit direct aan te geven. Dit kan door een verklaring voor het verschil te plaatsen bij het invoeren van het aantal voertuigen en het aantal chauffeurs. Als het verschil te groot is, kan dat ertoe leiden dat de NIWO extra vragen gaat stellen naar de oorzaak ervan. Door dit vooraf aan te geven, kan een dergelijk nader onderzoek door de NIWO worden voorkomen.

Wat is een Eurovergunning

De Eurovergunning wordt door de NIWO afgegeven aan in Nederland gevestigde ondernemers die beroepsvervoer verrichten met één of meer vrachtauto’s met een laadvermogen van meer dan 500 kilo. Onder vrachtauto’s vallen ook landbouwtrekkers met aanhangwagens waarmee beroepsvervoer wordt verricht. Bij het aanvragen van een Eurovergunning dienen nu ook de kentekens van de (trekkende) voertuigen te worden doorgegeven. De NIWO controleert aan de hand van het kenteken of het laadvermogen van het voertuigen groter is dan 500 kilo.

Bij landbouwtrekkers staat er echter geen laadvermogen vermeld in het kentekenregister. De vervoersfunctie van een trekker is er alleen in combinatie met een aanhangwagen voor transport. Cumela heeft aan de NIWO uitgelegd dat een check op het laadvermogen van een trekker niet mogelijk is. Bij een aanvraag of vernieuwing van de Eurovergunning en registratie in het voertuigregister worden landbouwtrekkers nu direct geaccepteerd. Alleen de kentekens van de landbouwtrekkers moeten worden doorgegeven, niet die van de aanhangwagens.