Verzekeringen - Feestdagen

Laat de feestdagen goed verlopen!

Datum: 7 december 2018
Laatst bijgewerkt: 31 januari 2020
Iedereen weet dat je niet met te veel alcohol achter het stuur mag kruipen. Helaas gebeurt dit echter toch te vaak en geeft dit vervelende situaties. Schade na een ongeval waarbij alcohol in het spel was, wordt door veel verzekeraars verhaald op degene die heeft gedronken.

Restalcohol
Ook restalcohol speelt hierin een rol. Restalcohol is de term voor de hoeveelheid alcohol die nog bij iemand kan worden gemeten nadat een persoon een aanzienlijke tijd niet heeft gedronken, bijvoorbeeld na een nacht slapen. De persoon die alcohol heeft genuttigd, is zich hier vaak niet van bewust.

Hoe zit dit met de WA-verzekering van een motorvoertuig?
De WA-verzekering van het motorvoertuig zal de schade altijd vergoeden die je bij iemand anders veroorzaakt. Zelfs als je alcohol hebt gedronken, dient de verzekeraar die te vergoeden, want dat is een wettelijke verplichting. Veel verzekeraars hebben alleen een uitsluiting opgenomen voor schade die is veroorzaakt door rijden onder invloed. Heb je een schade veroorzaakt omdat je alcohol gedronken hebt, dan zal de verzekeraar de schade aan de tegenpartij vergoeden en daarna de kosten (de vergoeding aan de tegenpartij) op jou verhalen.

Alcoholgebruik en schade aan eigen motorvoertuig?
De WA-verzekering zal de schade vergoeden die je bij een ander heeft veroorzaakt. Als je naast de WA-verzekering ook een beperkt-casco- of een casco-verzekering afgesloten hebt, ben je ook verzekerd voor schade aan het eigen voertuig. Als die schade echter is veroorzaakt doordat je te veel hebt gedronken, zal de verzekeraar de schade aan het eigen voertuig niet vergoeden. Je zal dan zelf moeten opdraaien voor de kosten, en dat kan om veel geld gaan.

Welke consequenties heeft het nog meer?
Rijden onder invloed kan er ook toe leiden dat een verzekeraar de autoverzekering beëindigt. In dat geval is het belangrijk om zo snel mogelijk een nieuwe verzekering af te sluiten. Dit in verband met de verzekeringsplicht. Je dient er wel rekening mee te houden dat dit niet gemakkelijk zal gaan. Er wordt namelijk een registratie van gedaan in een centraal systeem dat voor alle verzekeraars toegankelijk is. Het kan zijn dat een verzekeraar je niet wil accepteren of dat ze je wel willen accepteren, maar dan tegen verzwaarde voorwaarden en tegen een premie die veel hoger uitkomt dan er eerder bij de andere verzekeraar in rekening werd gebracht. Het rijden onder invloed kan dan ook meer invloed hebben dan in eerste instantie gedacht.

Wat zegt de rijksoverheid over het toegestane alcoholpromillage?
Het gebruik van alcohol vermindert je rijvaardigheid, waardoor je sneller een verkeersongeval kunt veroorzaken. Je mag daarom niet rijden met meer dan 0,5 promille alcohol (dat komt overeen met ongeveer twee glazen) in je bloed.

Toegestaan alcoholpromillage ervaren bestuurder
Je mag niet rijden met meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed. Heb je bij een aanhouding een alcoholpromillage van meer dan 0,8 promille? Dan kan het CBR ook educatieve maatregel opleggen.

Toegestaan alcoholpromillage beginnend bestuurder
Als je voor het eerst je rijbewijs haalt, ben je een beginnend bestuurder en gelden er strengere regels. Dan mag je niet rijden met meer dan 0,2 promille alcohol in je bloed. Heb je bij een aanhouding een alcoholpromillage van meer dan 0,5 promille? Dan kan het CBR educatieve maatregel opleggen.

Controle alcoholgebruik via ademtest of blaastest
Een ademtest of blaastest laat zien of je meer gedronken hebt dan toegestaan. De politie doet deze test. De uitslag bepaalt of je mee moet naar het politiebureau voor een bloedonderzoek. Met speciale apparatuur meet de politie dan hoeveel alcohol je precies gedronken hebt.

Boete of straf voor rijden onder invloed van alcohol
Het Openbaar Ministerie kan je een boete en/of gevangenisstraf geven als je rijdt onder invloed van alcohol. Daarnaast meldt de politie je aan bij het CBR voor het opleggen van een bestuursrechtelijke maatregel. Je raakt je rijbewijs kwijt bij twee veroordelingen binnen vijf jaar voor het rijden onder invloed van alcohol. Bij de tweede veroordeling moet je dan een alcoholpromillage van minimaal 1,3 promille hebben.

Bron: rijksoverheid