Claas Jaguar 900 grashakselen

Investeren in nieuwe oogstmachine of nog even sparen?

Datum: 10 december 2021
Laatst bijgewerkt: 17 december 2021
Door: Herma van den Pol
En dan staat de vertegenwoordiger voor je en krijg je de vraag of je een nieuwe combine wil kopen? "Beslis niet nu, maar maak eerst een kostprijsberekening voor jouw bedrijf en stel jezelf daarna de vraag: Moet ik echt nu investeren?", raadt André de Swart, adviseur bedrijfskundige zaken bij Cumela Advies, ondernemers aan.

Sinds de zomer zijn prijzen voor veel zaken, waaronder brandstof fors opgelopen. "Daarom is het nu nog belangrijker dan anders om te indexeren en te onderzoeken wat voor effect de stijgingen hebben op jouw marge", zegt De Swart. "Ik merk dat ondernemers de laatste weken vaak de vraag krijgen om te investeren in grote machines, zoals een combine, vervolgens bellen ze mij op, maar ik kan alleen een goed advies geven wanneer een ondernemer weet hoe zijn marge eruitziet." 

Investeringsmaand
"December is de maand waarin investeringen overwogen worden", zegt De Swart. "Uit een inventarisatie blijkt dat nieuwe machines komend jaar 6 tot 10 procent duurder worden. Vaak kunnen snelle beslissers die stijging nog voorkomen, maar dan nog krijg je te maken met een hogere prijs omdat nieuwe modellen sowieso al een stuk duurder zijn dan de oudere. Hou er dan meteen ook rekening mee dat de levertijden voor de nieuwere modellen steeds verder oplopen."

Kies je toch voor het oude model dan moet er soms snel beslist worden en gaan leasekosten snel lopen. "Dit kost de ondernemer vaak de nodige liquiditeiten. Goedkoper kan dan liquiditeit kosten", schetst De Swart. "Maak voor jezelf de rekensom en kijk wat past bij jouw bedrijf. Is investeren inderdaad de beste optie? Wat is de terugverdientijd? Zijn er nog andere mogelijkheden? En kom je er niet uit dan bel je mij of iemand anders van Advies om je te helpen alles op een rij te zetten." 

De discussie die De Swart vaak ziet ontstaan als het over dit onderwerp gaat is of de kostenstijgingen incidenteel of structureel zijn. "Ik som dan op wat ik nu al weet. Zo stijgen arbeidskosten de komende jaren met 3 procent, blijkt uit de rekensom die je kunt maken op basis van de informatie die nu al bekend is. Ook de kosten voor machines, onderdelen en banden nemen toe en dit is structureel." De brandstofkosten zijn een stuk lastiger in te schatten. "Maar f
eit is wel dat de gemiddelde cumelaondernemer de afgelopen brandstofstijging nog niet of niet volledig heeft doorbelast", zegt de adviseur.

Kostprijsberekening
Om ondernemers te helpen stelde Cumela Advies kostprijsberekening samen. Kom je er niet uit dan vind je naast het model een uitgebreide handleiding. "Wij raden leden van harte aan om tussen de werkzaamheden door de tijd te nemen om de tabel in deze bestanden in te vullen. Voorkom krimpende marges en bereken jouw kostprijs en kostenindex hier."

Cumela Advies

André de Swart

Adviseur bedrijfskundige zaken
Cumela Advies

Dieuwer Heins

Adviseur bedrijfskundige zaken

Gebruik de modellen van Cumela Advies voor jouw bedrijf