Praktijkdag Hofmeijer

Investeer in leerling en verdien een goede medewerker

Datum: 4 december 2020
Laatst bijgewerkt: 13 december 2023
Door: Dick Klop
De periode dat een leerling leert op het bedrijf maakt of breekt de opleiding. Dat komt doordat 80 procent van de opleiding hier ingevuld wordt. Reden te meer om te investeren in de leerling, want de goede medewerker die het je kan opleveren maakt de investering meer dan winstgevend. Dick Klop gaat hier verder op in.

Kwalitatief goed onderwijs, wat is dat precies? Als je het aan een leerling, ouder, docent, leerbedrijf, Inspectie of schooldirecteur vraagt krijg je waarschijnlijk allemaal verschillende antwoorden. Er zijn veel aspecten die samen de kwaliteit bepalen, maar als leerbedrijf heb je de sleutel in handen tot het krijgen van een goede medewerker omdat deze voor een belangrijk deel gevormd wordt door leren in de praktijk.

Medewerker met hart voor het vak 
De periode dat een leerling leert op het bedrijf, maakt of breekt de opleiding. Leren gaat niet vanzelf en begeleiding door de praktijkopleider bepaalt het succes. Als het leerbedrijf een houding heeft van: ‘werk maar gewoon mee en als je vragen hebt, horen we het wel’, is de kans klein dat een leerling alles leert wat nodig is en zich ontwikkelt tot een medewerker met hart voor het vak. Maar als je dezelfde leerling uitdaagt door vragen aan hem of haar te stellen en vertelt waarom de dingen gebeuren zoals ze gebeuren dan ontdek je misschien dat de leerling veel meer potentie heeft dan je eerst dacht. Onthoud dat jij en ik ook ooit het vak hebben moeten leren en hoe fijn het toen was om bij de hand genomen te worden en kennis te maken met het werk.   

Praktijkdag Hofmeijer

Niet alleen de school bepaalt wat de kwaliteit van de leerling is wanneer hij of zij afstudeert. Een bbl’er vult tachtig procent van de opleiding in tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv), dan kun je als leerbedrijf niet met droge ogen beweren dat alleen de school verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de opleiding. Daar heb je juist als leerbedrijf een belangrijke rol in!

Praktijkopleider is een vak apart

Daarom hebben we speciaal voor onze sector een praktische training ontwikkeld die meteen zoden aan de dijk zet. Je hoort hoe andere bedrijven met leerlingen omgaan en je ontwikkelt je eigen rol als praktijkopleider.

Een vak leren
Bij het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) leer je een vak en waar leer je een vak beter dan in de praktijk. Daarom is de stage bij een leerbedrijf (bol-leerling) of een leer-werkplek (bij een bbl’er) een belangrijk onderdeel van de opleiding. In beide situaties wordt dit de bpv genoemd. Het is wettelijk vastgelegd hoeveel uur bpv de leerling tijdens de opleiding minimaal moet volgen. In de praktijk komt het erop neer dat een bbl’er gemiddeld één dag naar school gaat en drie of vier dagen op het bedrijf leert en werkt.

Voor het diploma maakt het niet uit of je een opleiding als bol of bbl volgt, zolang het eindresultaat maar hetzelfde is. De weg er naar toe is wel heel verschillend. Zo heeft een bol-leerling veel meer schooluren. Daar krijgt hij of zij de theorie te horen en is er gelegenheid om beroepshandelingen en -vaardigheden te oefenen. De basis wordt op school gelegd en vervolgens kan de leerling de vaardigheden verbeteren in de bpv. Bbl’ers kennen fors minder schooluren, 20 procent van het totaal, en krijgen daardoor minder theorie mee, maar leren ook minder basisvaardigheden. Van deze leerlingen wordt verwacht dat wat ze nog missen leren tijdens de bpv.]

Erkenning leerbedrijf
Omdat bpv zo’n belangrijk onderdeel is, worden er eisen gesteld aan het leerbedrijf waar de bpv wordt gevolgd. Wil je leerbedrijf worden dat kun je een erkenning aanvragen bij het SBB, de organisatie die onder andere checkt of de werkzaamheden van het bedrijf past bij de opleiding van de leerling en de veiligheid is gewaarborgd. Het leerbedrijf stelt vervolgens een praktijkopleider aan die de eisen van de opleiding kent en in staat is de student op de werkvloer op te leiden en te coachen. Op de site van SBB is alle informatie te vinden om leerbedrijf te worden of te blijven.

Dat het leerbedrijf belangrijk is, is nu wel duidelijk, maar weet ook dat je er niet alleen voor staat.  Als de school zijn taak serieus neemt zorgen ze voor een heldere structuur en weet je als leerbedrijf wat een leerling moet leren. De leerling wordt op school voorbereid en krijgt bpv-opdrachten die in overleg met de praktijkopleider gemaakt moeten worden. De adviseur van SBB kan je ook met raad en daad bijstaan en natuurlijk kun je altijd terecht bij Cumela voor vragen of ondersteuning. Leerlingen verdienen een goede leerperiode op het bedrijf en hoe mooi is het om je vakmanschap te delen en een leerling te zien groeien in het vak.