Minekus, Zuidland, waterschap, bevers, watergang, sloot, kraan, 2022

Hoe verkoop je jezelf aan waterschap?

Datum: 1 juli 2021
Laatst bijgewerkt: 22 november 2022
Door: Nico Willemsen
De 21 waterschappen in Nederland kunnen niet zonder cumelabedrijven. Die voeren een groot deel van de werkzaamheden uit, waardoor de waterschappen aan hun omvangrijke verplichtingen kunnen voldoen. Toch is het goed om stil te staan bij de vraag: hoe verkoop je jezelf?

Waterschappen hebben veel werk voor cumelabedrijven: berm- en slootonderhoud, oeverrandenbeheer, baggerwerkzaamheden, dijkversterking en nog veel meer. Al dit prachtige werk ligt echter niet voor het oprapen. Daar moet je wel wat voor doen!  

De uitdaging is dan om te weten te komen wat het waterschap van jou wil horen.

Bij het aanbesteden volgen ook waterschappen de Europese en Nederlandse regelgeving en publiceren ze hun werken op TenderNed. Grotere werken of diensten worden daarom openbaar aanbesteed (iedereen kan inschrijven). Middelgrote klussen komen meervoudig onderhands op de markt (een groep geselecteerde aannemers mag inschrijven), terwijl kleiner werk nog één op één mag worden uitgegeven (offerteaanvraag bij één of enkele aannemers).  

In alle drie de gevallen moet je echter in staat zijn jouw meerwaarde uit te leggen; schriftelijk in een plan van aanpak of in een offerte en mondeling als je iemand van het waterschap spreekt. De uitdaging is dan om te weten te komen wat het waterschap van jou wil horen, daarom nodig ik je uit om je eens af te vragen hoe jij dat doet en of het ook anders kan. 

Maatschappelijke opgaven

Cumelabedrijven werken met mensen en materieel als specialisten in groen, grond en infra. Dat doen ze als dienstverleners aan de agrarische sector en voor belangrijke opdrachtgevers als gemeenten, waterschappen, provincies, Rijkswaterstaat en bedrijven. Met kennis en vaardigheden dragen ze zo bij aan onderstaande maatschappelijke opgaven. Welke daarvan gebruik jij in je verkoopgesprek? 

  1. Verbetering van de luchtkwaliteit en het tegengaan van klimaatverandering 
  2. Verbetering van de waterkwaliteit (bodem-, oppervlakte- en drinkwater) 
  3. Verbetering van de bodemkwaliteit 
  4. Verbetering van de waterveiligheid 
  5. Versterking van de biodiversiteit van flora en fauna 
  6. Verminderen van afvalstromen 
  7. Versterken van de woning- en utiliteitsbouw 
  8. Vergroten van de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid 
  9. Versnellen van de energietransitie 
  10. Bestendigen van duurzame landbouw en voedselproductie 
  11. Behoud van werkgelegenheid en participatie
     • Lokaal of regionaal werken
     • Opleiding vakkrachten

Omdenken 
Steeds vaker moeten op websites en in nieuwsberichten van cumelaondernemers plaatjes van mooie machines plaats maken voor gezichten van de mensen die ze bedienen. Wat mij betreft een prima ontwikkeling, want de mensen maken immers het verschil. Ook hoorde ik eens een ondernemer zeggen: “Ik verhuur geen kraan, maar ik lever een gat in de grond.” Twee mooie voorbeelden van ‘omdenken’ en daarom nodig ik je uit om je af te vragen: Wat levert omdenken op als je jouw werk bekijkt door de bril van een waterschap? Wat denk jij dat een waterschap van jou wenst?  

Onbewust levert jouw cumelabedrijf een enorme bijdrage aan vele maatschappelijke opgaven

Als je dit doet, vermoed ik dat je in eerste instantie geneigd bent te denken in termen als snel, technologisch, modern, efficiënt, innovatief enzovoort. Dat brengt mij terug bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid die het waterschap heeft, want onbewust levert jouw cumelabedrijf een enorme bijdrage aan vele maatschappelijke opgaven. Neem als voorbeeld het aanleggen van natuurlijke oevers, het herstel van meanderende beken, het zorgen voor migratievoorzieningen voor vissen en het met elkaar verbinden van natuurgebieden. Technisch voor jou een prachtige klus. Het einddoel hiervan voor een waterschap schuilt in het versterken van de biodiversiteit. Jij lost dus dit maatschappelijke probleem op voor het waterschap.  

Ga in gesprek 
Daarom raad ik je aan om net als Cumela in gesprek te gaan met het waterschap. Stap niet in de valkuil door te beginnen met te vertellen wat je allemaal kunt. Start met het stellen van zoveel mogelijk vragen. Zo maak je de wens van het waterschap zichtbaar en kun je jouw verkoopverhaal daarop afstemmen. Zoekt het waterschap naar ‘snel en efficiënt’? Dan ben jij de ‘meters-maker’. Is er een maatschappelijke uitdaging? Dan ben jij de meedenker. 

Cumela in gesprek met 21 waterschappen

Cumela ambieert meer regionale verbinding met waterschappen. Dit organiseren we in samenwerking met de afdelingsbestuurders. We streven naar twee keer per jaar een gesprek met de afdeling inkoop. In sommige regio’s is dit inmiddels gestart, in andere regio’s wordt dit binnenkort georganiseerd. Heb jij specifieke onderwerpen die je hier wilt aandragen, deel die dan met één van de bestuursleden of je bedrijvenadviseur.

TenderNed: ook interessant als je geen aannemer bent

TenderNed is het digitale aanbestedingssysteem van de Nederlandse overheid. Alle overheden publiceren via het (gratis) aankondigingenplatform van TenderNed hun nationale en Europese aanbestedingen. Er bestaan ook betaalde platforms, zoals Negometrix en Aanbestedingskalender. Het is via een eigen profiel mogelijk om in te stellen dat je automatisch per e-mail wordt geïnformeerd over werken, diensten of bepaalde opdrachtgevers. Handig wanneer je een aannemer bent, maar ook als je geen aannemer bent reuze interessant, want jij weet natuurlijk wel welke aannemer je dan moet bellen aan wie je jouw diensten wilt aanbieden.