Personeel kantoor

Is een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) voor VCA nodig?

Datum: 6 maart 2020
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Vincent Tijms
Vanuit het VCA (2.1) wordt gevraagd of het bedrijf een actuele VGM-risico-inventarisatie en –evaluatie heeft. Hierin moeten de risico’s van alle gangbare operationele activiteiten van het bedrijf zijn vastgelegd.

Dit kan met de digitale RI&E van Stigas voor het mechanisch loonwerk. De VCA-eis is dat deze RI&E minimaal om de drie jaar moet worden geëvalueerd en zo nodig worden bijgesteld. Dit moet gebeuren onder actieve medewerking van de VGM-functionaris. De VGM-functionaris moet of minimaal een MVK –diploma hebben of zich door minimaal een externe MVK’er laten ondersteunen. Stigas heeft MVK en HVK opgeleide preventie adviseurs die je bij de uitvoering van de RI&E kunnen ondersteunen.

Om deze deskundigheid aan te kunnen tonen bij de VCA-audit kan Stigas een kopie van het veiligheidskundige diploma naar het bedrijf sturen. Wees bijtijds (bij voorkeur een half jaar voor de VCA audit) bij het aanvragen van een bedrijfs- en locatiebezoek door een veiligheidskundige van Stigas om ruim voor de VCA audit alles op orde te hebben. Bedrijven met méér dan 25 werknemers moeten hun RI&E ook laten toetsen door een kerndeskundige. Stigas beschikt over onder ander hoger veiligheidskundigen die gecertificeerd zijn als kerndeskundige die de toetsing kunnen verzorgen. Let op dat bij de VCA-audit er ook op gelet wordt dat de toetsing door een kerndeskundige (RHVK) heeft plaats gevonden.

VCA versus Arbowet
Let op het VCA (2.1) stel dat de RI&E minimaal om de drie jaar moet worden geëvalueerd en zo nodig worden bijgesteld en de Arbowet (artikel 5 lid 4) stelt dat de RI&E wordt aangepast zo dikwijls als de daarmee opgedane ervaring, gewijzigde werkmethoden of werkomstandigheden of de stand van de wetenschap en professionele dienstverlening daartoe aanleiding geven.