Spaande dieper Grondig 7

Door de training 'Een spade dieper' kun je de klant beter helpen

Datum: 28 september 2022
Laatst bijgewerkt: 28 september 2022
Door: Gerben Zijlstra
Met de training ‘Een spade dieper’ krijg je het zelfvertrouwen en de handvatten die nodig zijn om je klanten nog beter te helpen. Het is de conclusie van twee ondernemers die deze training volgden. “Iedereen die echt geïnteresseerd is in de bodem hoort deze training te volgen”, zegt Nils de Wit. Hij en Ard Poland praten je bij over de training, die ze afsloten met het certificaat bodemadviseur.
Ard

Deelnemer: Ard Poland
Bedrijf: Loonbedrijf en grondverzet Poland
Locatie: Waarland, Noord-Holland
Werkzaamheden: verricht werk voor de veehouderij, tuinbouw en akkerbouw. Dat varieert van ploegen, spitten tot aan oogsten van de diverse gewassen. Daarnaast doet het bedrijf grondwerk, waarbij het ook kan worden ingezet voor tuin- en parkwerkzaamheden.

‘Het gevoel en je handelingen kloppen’

“Net voordat ik hoorde over training had ik ontdekt dat extra kennis van de bodem voor ons werk echt nodig is. Tot dat inzicht kwam ik tijdens de werkzaamheden die wij uitvoerden voor Liander. Dat had ons gevraagd mee te helpen de bodem te verbeteren van een perceel waar kabels op zo’n manier gelegd waren dat er een natte, vieze bodem was achtergebleven. Dat werk deden wij onder begeleiding van een adviesbureau, Aequator Groen & Ruimte BV. Tijdens de gesprekken die we toen voerden, meestal lopend over het land, merkte ik dat ik zelf ook meer over de bodem wilde weten. De training kwam precies op het goede moment.”

Meer dan de bovengrond

“Het mooie is dat de naam van de training precies aangeeft wat het is. Je gaat een spade dieper. Er is meer dan alleen de bovengrond. Wij doen werkzaamheden voor de tuinbouw en verrichten agrarisch loonwerk. Mijn medewerkers en ik werken dan in de bovenste 30 tot 35 centimeter, alleen gaat de bodem verder dan deze bovenste teeltlaag. Je weet dit diep vanbinnen, maar de cursus confronteert je hiermee. Je gaat dan beseffen hoe belangrijk alles is, van bodemstructuur, drainage en beluchting tot aan humus en andere zaken die bij de bodem horen. Het heeft allemaal invloed op de plant. Door de hulp van een bodemdeskundige kon ik mijn kennis en inzicht uitbreiden.”

Het belangrijkste wat de training mij leerde, was dat mijn gevoel en de handelingen die ik doe kloppen

“Het belangrijkste wat de training mij leerde, was dat mijn gevoel en de handelingen die ik doe kloppen. Zo geven wij al jaren beperkt advies. Dat doen we door te praten met kwekers, tuinders en boeren. Wij hadden dan altijd de gedachte dat we het vrij goed hadden, maar toch is het anders als je bevestigd hebt gekregen dat je het goed hebt. Je wordt daardoor zekerder in je advies en durft verder te gaan in je advisering.”

Het is vakmanschap

“Ik kijk met een goed gevoel terug op training. Het is een aanrader voor andere ondernemers en medewerkers, maar alleen als je er echt interesse in hebt. Het is nodig dat je in een zeker opzicht al gevoel hebt bij de bodem. Ik had bijvoorbeeld behoorlijk wat kennis, omdat ik al jaren in de bodem werk: ploegen, spitten, zaaien en oogsten. De training is niet alleen een theoretische verhaal, er zit gevoel bij. Zo ga je bijvoorbeeld tijdens de training naar buiten en echt de bodem in. Tijdens de training merkte ik ook dat elk gebied anders is en een aparte aanpak vraagt. Elk gebied vraagt om nieuw maatwerk. Het is vakmanschap.”

Word ook bodemadviseur!

Word ook bodemadviseur en volg de training ‘Een spade dieper’. Tijdens de training tot bodemadviseur worden de deelnemers in acht dagdelen, verdeeld over zeven maanden, in het veld getraind. De opzet van de training gaat uit van drie invalshoeken: fysisch, biologisch en chemisch. Naast de technisch inhoudelijke kennis van bodem en bemesting wordt er ook uitgebreid stilgestaan bij de adviesvaardigheden van de deelnemers: wat is de rol die je inneemt als adviseur op communicatief vlak? Na een goed uitgevoerde proeve van bekwaamheid ontvang je het certificaat ‘Bodemadviseur in de praktijk’

Startdatum: 11 november
Aanmelden of meer informatie: [email protected] of (033) 247 49 20.

Nils de wit

Deelnemer: Nils de Wit
Bedrijf: Nils de Wit agrarisch loonbedrijf en gewasverzorging
Locatie: Berkhout, Noord-Holland
Werkzaamheden: gewasverzorging, planten en rooien van bloembollen, graslandverbetering, tulpen-contractteelt, drijfmest uitrijden en tuin- en parkwerkzaamheden.

‘Durf te zeggen hoe je er tegenaan kijkt’

“Iedereen die echt geïnteresseerd is in de bodem hoort deze training te volgen. In ons werkgebied zien we nog te vaak gebeuren dat het verleden bepaalt wat er gebeurt. Ik verbaas me daarover. In ons bedrijf proberen wij op een andere manier te werken en gericht met de bodem bezig te zijn. Dat was de belangrijkste reden om deze training te gaan volgen. Naderhand heb ik mijn vaste medewerker aangeraden die ook te gaan volgen. Hij is net als ik veel met de bodem bezig. Die interesse in de bodem is echt nodig om de training te kunnen volgen. Zo ga je direct met een stuk theorie de diepte in en ga je daarna met de praktijk aan de slag. Vooral het verhaal van de biologische akkerbouwer 2.0 sprak mij enorm aan. Die is het ‘waarom’ aan het onderzoeken en je ziet dan een resultaat. Tegelijk zie je dat er nog veel uitproberen nodig is.”

Handvatten gekregen

“Kijkend naar het stukje adviseren denk ik dat in de praktijk veel loonbedrijven al aan een stukje advisering doen. Dat komt doordat je al heel wat jaren in een gebied werkt en dan ken je de bodem en weet je wat er speelt. Tijdens de training krijg je handvatten. Wat ik zelf merk, is dat het vooral belangrijk is dat je durft te zeggen hoe jij er tegenaan kijkt, mede door de extra kennis die je hebt opgedaan. Ik merk dat de klanten dat waarderen en dan ga je vanzelf samen in gesprek. Wat blijft, is dat het begint met een probleem en de vraag of een klant ervoor open staat om het probleem op te lossen. Soms hebben ze zoiets van: het hoort erbij. Je kunt niet klakkeloos zeggen: we gaan het zo of zo doen. Je hebt namelijk toch met de portemonnee van die klant te maken.”

In ons bedrijf proberen wij op een andere manier te werken en gericht met de bodem bezig te zijn

Bodem sparen

“Heel anders is de situatie wanneer iemand schade heeft opgelopen en ervan overtuigd is dat het dit seizoen anders moet. Dat zie ik veel bij tulpen. Die moeten de winter doorkomen en dan is er juist de meeste kans op waterschade. Wat we zien, is dat er meer mensen gebruik maken van de grond en dat met minder middelen er meer van de grond moet worden gehaald. Dan is het goed om verstand van de bodem te hebben en deze te sparen. Daar helpt de cursus bij.”