Stal

Dit betekent verder uitstellen van omgevingswet

Datum: 18 juni 2021
Laatst bijgewerkt: 18 juni 2021
Door: Tom Luttikhold
Na een aantal keren uitstel is de Omgevingswet nog een keer uitgesteld. De nieuwe ingangsdatum wordt 1 juli 2022. In dit artikel lees je waar dit uitstel vandaan komt en wat het betekent voor onze voorbereidingen.

Er waren meerdere redenen om alsnog te besluiten om de invoering van de wet uit te stellen: 

  • De meeste gemeenten zijn niet op tijd klaar met hun voorbereidingen; slechts twintig procent van de gemeenten verwacht dat de organisatie vóór 1 januari 2022 gereed is voor de komst van de Omgevingswet. Nog eens veertig procent verwacht het te kunnen halen, maar dan moet er wel extra werk worden verzet. Van de overige groep geeft een deel aan het zeker niet te halen of is de stand van zaken onbekend.  
  • Het nieuwe Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), dat onder andere ruimtelijkeplannen.nl en omgevingsloket.nl gaat vervangen, werkt nog steeds niet naar behoren. Mogelijk wordt eerst een light-versie beschikbaar gesteld, waarin specifieke aanvragen kunnen worden ingediend. Deze onduidelijkheid leidt tot meer vertraging bij gemeenten. 
  • De druk op de woningmarkt kan door invoering van de wet verder gaan oplopen, doordat procedures voor nieuwbouwplannen mogelijk vastlopen in een gebrekkig DSO. 
  • Ten slotte is het financiële aspect een vraagstuk, want wie betaalt de extra kosten die zijn gemaakt om de huidige systemen langer te kunnen gebruiken? Dezelfde vraag geldt voor de investeringen die moeten worden gedaan om de Omgevingswet te kunnen laten ingaan. 


En wat nu? 
“Wat betekent dit uitstel voor onze sector of mijn bedrijf?”, hoor ik je vragen. Op korte termijn niet zo veel. We hebben hierdoor wat meer tijd gekregen om ons als Cumela voor te bereiden op de komst van de Omgevingswet. Sinds het begin van het jaar zijn de voorbereidingen concreet gestart. De mogelijke kansen en aandachtspunten zijn vastgelegd in een standpuntendocument en een actieplan. Deze gaan we naar verwachting op korte termijn samen met de afdelingsbesturen naar buiten brengen. 

Het is de bedoeling dat onze (bestuurs)leden met de provincie en de gemeente in gesprek komen, iets wat begint met een kennismaking en als doel heeft meer draagvlak creëren voor de bedrijven in de sector. Mocht je al een goed contact hebben met de provincie of gemeente, geef dit dan aan bij je afdelingsbestuur. De komende periode nemen wij via de bedrijvenadviseurs contact op met de afdelingsbesturen voor het vervolg. 

Cumela Verzekeringen

Gerwin Otten

Stafmedewerker Schadepreventie en Risicobeheer
Cumela Nederland

Ada Kieft

Bedrijvenadviseur
Cumela Nederland

Wilco Emons

Bedrijvenadviseur
Cumela Nederland

Irma Gottenbos

Bedrijvenadviseur
Cumela Nederland

Tobias Barth

Bedrijvenadviseur

In de tussentijd blijft het belangrijk dat elk bedrijf zich zoveel mogelijk voorbereidt. Controleer daarvoor op mogelijke afwijkingen in de van toepassing zijnde milieueisen uit de vergunning of melding Activiteitenbesluit. Ook de eisen uit het bestemmingsplan kunnen worden gecheckt. 

Om de gegevens gemakkelijk te verkrijgen werken wij aan een stappenplan die we op korter termijn met je gaan delen. Wanneer er afwijkingen worden geconstateerd, kan het raadzaam zijn deze te legaliseren vóór de invoering van de Omgevingswet. Succes!