Houd je bedrijf draaiende: voorkom liquiditeitsproblemen!

Coronavirus: Voorkom liquiditeitsproblemen!

Datum: 25 maart 2020
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Dieuwer Heins
Ondanks dat veel werkzaamheden (nog) doorlopen merken sommige cumelabedrijven inmiddels de gevolgen van het coronavirus. Het is nu zaak om in beeld te hebben wat mogelijke gevolgen en oplossingsrichtingen voor jouw bedrijf kunnen zijn. Niet afwachten dus maar concreet aan de slag.

We horen verschillende signalen. Ondernemers die nog volop in het werk zitten en waar alles lekker loopt. Ondernemingen die een nog groter tekort hebben aan arbeidskrachten omdat werknemers ziek thuis zijn. En ook ondernemers die merken dat het werkaanbod langzaam terugloopt. Steeds minder projecten worden opgestart en soms worden lopende projecten stopgezet. Verder is het aannemelijk dat de ontwikkeling van nieuwe projecten vertraging oploopt. Het betekent dat voor de langere termijn het niet ondenkbaar is dat het werkaanbod blijft stagneren. De gevolgen voor sommige cumelabedrijven zullen daarom pas later dit jaar zichtbaar zijn.

Doordat de prijzen in de akkerbouw en veehouderij teruglopen bestaat de kans dat agrariërs de rekening later zullen betalen. Ook buiten de landbouw is dit een risico. Dit zou feitelijk geen risico moeten zijn omdat de overheid diverse maatregelen heeft genomen dat betalingen aan de overheid op een later moment kunnen. De liquiditeit zou dus gebruikt moeten worden om cumelabedrijven te betalen.

Al met al is de kans aanwezig dat de omzet van cumelabedrijven in 2020 tegenvalt en dat mogelijk rekeningen later betaald zullen worden. Dit zal gevolgen hebben voor het rendement en de liquiditeit van bedrijven in de cumelasector. 

Opstellen prognose en liquiditeitsbegroting 2020
Juist nu is het belangrijk om op tijd in beeld te brengen hoe de liquiditeitspositie van jouw bedrijf zich komende 12 maanden naar verwachting ontwikkelt. Wacht je tot de rekening-courant aan de limiet staat dan ben je te laat.
Het opstellen van een exploitatiebegroting, prognose kasstroom en/of liquiditeitsbegroting is hier een goed hulpmiddel bij. Het geeft inzicht of er voldoende ruimte is om de rekeningen te kunnen blijven betalen en of aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn. Vooral nu is het zinvol om niet alleen uit te gaan van een normale situatie maar ook uit te gaan van een worst-case scenario.

Een liquiditeitsbegroting maken
In een worst-case scenario bepaal je welke omzet als gevolg van bijvoorbeeld het coronavirus en de PFAS- en stikstofdiscussie wegvalt. Als voorbeeld: je verwacht de omzet in het agrarisch loonwerk op niveau 2019 maar houdt rekening met een omzetdaling van 15 procent in het grondverzet. Hier tegenover zet je de kosten. Een aantal vaste kosten lopen door. Denk aan de huisvestingskosten, algemene kosten en personeelskosten voor vaste medewerkers. Er zijn ook variabele kosten die bij een lagere omzet deels wegvallen. Voorbeelden zijn werk door derden, inkoop hulp- & grondstoffen, overuren en brandstofkosten. De rentekosten zijn mede afhankelijk van de investeringen en financiering en de hoogte van de rekening courant. Een hoge stand van de rekening-courant zorgt voor hogere rentekosten.

In de exploitatiebegroting reken je de omzet en kosten door op jaarbasis. In de liquiditeitsbegroting reken je dit door naar de ontvangsten en uitgaven per maand. In de exploitatiebegroting ga je uit van de afschrijvingen, in de liquiditeitsbegroting hanteer je juist de aflossingen, nieuwe leningen, privé-onttrekkingen en (des)investeringen.

Maatregelen nodig?
Uit de opgestelde begrotingen blijkt hoe de rekening-courant zich in normale situatie en in een negatief scenario ontwikkelt. Blijkt hieruit dat de rekening-courant uitkomt boven de limiet dan zijn maatregelen nodig. Het is verstandig om hier een goed plan van aanpak voor te maken. Naast de maatregelen die door de overheid zijn geformuleerd zijn er ook een aantal oplossingsrichtingen waarmee je in de onderneming zelf aan de slag kunt gaan:

  • Doorvoeren kostenbesparingen
  • Overuren tijd voor tijd en niet uitbetalen
  • Personeel detacheren als je er geen werk voor hebt
  • Tijdig factureren
  • Strakker debiteurenbeheer/nieuwe (tijdelijke) debiteurenafspraken
  • Maken van crediteurenafspraken
  • Kritisch zijn op investeringen, eventueel uitstel overwegen
  • Desinvesteringen
  • Juiste afweging financiering investeringen uit eigen middelen/financier
  • Privé-onttrekkingen verlagen
  • Nieuwe (tijdelijke) afspraken maken met financiers

Jaarrekening 2019 klaar?
Om goede prognoses te kunnen opstellen is het belangrijk dat je de jaarcijfers 2019 als uitgangspunt neemt. Is de (concept) jaarrekening 2019 nog niet klaar dan is het verstandig om de accountant te vragen om deze zo snel mogelijk gereed te maken. 

Meer weten?
Wil je meer weten over het maken van een exploitatiebegroting, prognose kasstroom of liquiditeitsbegroting of wil je begeleiding bij het opstellen ervan? Neem contact op met de Ondernemerslijn via tel: 033 – 247 49 99 of te mailen [email protected].